Published On: vin, Ian 25th, 2013

TOP 10 Cele mai ciudate cladiri din Europa

Share This
Tags

* Printre cele 10 cladiri cu aspect ciudat, care se afla in Europa, se numara: Atomium din Bruxelles (Belgia), Cladirea-bancnota din Kaunas (Lituania), Casa Mila din Barcelona (Spania), Castel Meur din localitatea Plougrescant, din Bretania (Franta), Muzeul-Teatru „Dali” din orasul Figueres (Spania), “Cladirea care danseaza” din Praga (Cehia), Cladirea cinematografului din Poitiers (Franta), Muzeul Guggenheim din Bilbao (Spania), Krzywy Domek din statiunea Sopot (Polonia), Muzeul Kunsthaus Graz din Graz (Austria) *

CNN a alcatuit un top al celor mai ciudate cladiri din Europa. În clasament se regasesc edificii din Belgia, Franta, Spania, Polonia sau Cehia.

1. Atomium din Bruxelles (Belgia) a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958, ce a fost gazduita de Bruxelles. Structura, gândita de inginerul Andre Waterkeyn, reprezinta o unitate a unui cristal de fier, marita de 165 de miliarde de ori. Noua sfere sunt conectate prin intermediul a 20 de tuburi. Trei dintre sfere gazduiesc expozitii temporare sau permanente, în timp ce sfera aflata în vârful structurii, la 92 de metri, ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului.

2. Cladirea-bancnota din Kaunas, Lituania, a fost inaugurata în anul 2008 si este o cladire de birouri. Fatada sa este alcatuita din peste 4.000 de panouri din sticla emailata care compun un puzzle (o bancnota de 1000 de litas lituanieni, care nu mai este folosita în prezent).

3. Casa Mila din Barcelona, Spania, a împlinit recent 100 de ani de la ridicarea sa. Cladirea cu fatada ondulata a fost conceputa de celebrul arhitect Antoni Gaudi pentru un cuplu bogat.

4. Castel Meur din localitatea Plougrescant, din Bretania (Franta) este o casuta construita între doua stânci de granit, pe tarmul Oceanului Atlantic. Casa a fost ridicata în anul 1861 si a devenit rapid un obiectiv turistic foarte îndragit.

5. Muzeul-Teatru „Dali” din orasul Figueres (Spania) a fost construit în 1974 pe locul fostului teatru din oras si detine în prezent o colectie impresionanta de lucrari ale artistului Salvador Dali, care s-a nascut si a murit în Figueres. Acoperisul cladirii este ocupat de sculpturi în forma de ou, iar în centrul muzeului se afla o cripta în care este înmormântat Dali.

6. “Cladirea care danseaza” din Praga (Cehia), creatie a arhitectilor Vlado Milunic si Frank Gehry, a fost conceputa în anul 1992 si terminata patru ani mai târziu. Datorita fatadei ondulate din sticla, noua constructie, ridicata într-un cartier plin de cladiri istorice, a primit numele de „casa care danseaza”.

7. Cladirea cinematografului din Poitiers, Franta, are forma unor cristale care tâsnesc din pamânt. Ea gazduieste un cinematograf IMAX si se afla în parcul de distractii Futuroscope.

8. Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania. Inaugurata în 1997, cladirea conceputade arhitectul Frank Gehry este acoperita în mare parte de paouri din titan, dând întregii constructii o aparenta metalica si moderna. Deoarece Bilbao este un oras portuar, edificiul cu aspect valurit a fost construit astfel încât sa semene cu un vapor.

9. Krzywy Domek din statiunea Sopot, Polonia. Numita „casa cocosata”, cladirea ce pare desprinsa din desenele animate adaposteste un mall, restaurante si birouri. A fost ridicata în 2004.

10. Muzeul Kunsthaus Graz din Graz (Austria) s-a deschis în anul 2003, când orasul austriac a fost Capitala Culturala Europeana. Cladirea conceputa de arhitectii britanici Peter Crook si Colin Fournier este numita de localnici „Extraterestrul prietenos”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-