Published On: vin, Ian 25th, 2013

Substantele CHIMICE din castroanele de supa

Share This
Tags

* Vasele de bucatarie produse din melamina nu se sparg, ceea ce le aduce un mare avantaj * Acesta este si motivul pentru care farfuriile pentru copii, colorate cu zâne si spiridusi, sunt create din melamina * Însa, studiile arata ca aceasta substanta poate afecta mirosul si continutul specific al alimentelor atunci când vasele sunt încalzite *

Melamina este utilizata la scara larga în îngrasamânt si pentru obtinerea rasinii sintetice, iar în conditii normale, este un compus stabil.

În general, melamina este utilizata la fabricarea ustensilelor de gatit, a produselor din plastic si de hârtie. Potrivit FDA din SUA, acest compus poate fi folosit si în ambalajele produselor alimentare, însa nu este aprobata ca si aditiv în alimentele umane si animale. Expunerea constanta la aceasta substanta chimica a fost asociata cu dezvoltarea pietrelor la rinichi la copiii si adulti. În 2008, în China, s-a declansat un scandal urias, atunci când pudra de melamina a fost adaugata la formula de lapte pentru bebelusi, pentru a stimula continutul de proteine al alimentului, ceea ce a dus la spitalizarea a 50.000 de copiii si la sase decese.

În cel mai recent studiu, cercetatorii din Taiwan si-au îndreptat atentia asupra stabilitatii tacâmurilor din melamina atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate si au studiat excretia totala de melamina din urina voluntarilor care au mâncat supa de taitei din castroane care contin aceasta substanta. În micul lor experiment, oamenii de stiinta au rugat 12 voluntari sanatosi sa consume 500 de mililitri de supa de taitei fierbinte, fie dintr-un castron de melamina, fie din unul de ceramica. Toti participantii la studiu au furnizat mostre de urina înainte de masa si la intervale de câte doua ore dupa ce au consumat supa, timp de 12 ore.

Dupa ce au asteptat trei saptamâni pentru ca organismul sa se “curete”, cele doua grupuri au inversat între ei castroanele. Oamenii de stiinta au descoperit ca excretia totala a acestei substante din urina a fost de 8,35 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de melamina si de 1,31 mcg pentru cei care au mâncat din castroane de ceramica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-