Published On: mar, Ian 15th, 2013

SOCANT: Locuri de veci sunt transformate in gropi de gunoi

Share This
Tags

* Printre monumentele de marmura scumpa, in cimitirul “Sf Constantin” se afla si morminte vechi acoperite de gunoaie * Directia de Servicii Publice ii acuza pe concesionarii mormintelor *

Mormintele vechi de mai bine de o suta de ani din cimitirul “Sf Constantin” sunt acoperite in prezent de gunoi. Apartinatorii acestora nu s-au mai ingrijit de cosmetizarea lor si au devenit loc prielnic pentru depozitarea de gunoi pentru concesionarii mormintelor vecine. Directia de Servicii Publice ii considera vinovati pentru aceste nereguli pe cei care au uitat de rudele lor trecute in nefiinta.

“Vinovati sunt cei care au concesionat mormintele si nu se ingrijesc de ele. O parte din vina o au si cei care detin un loc de veci in cimitir si care isi arunca gunoiul pe mormintele altora. Administratia cimitirului se ocupa doar de curatenia si toaletarea copacilor de pe alei si din zona marginala. In cazul mormintelor neingrijite este de datoria fiecarui apartinator de a pastra curatenia”, a declarat Emilena Huiu, director executiv al Directiei de Servicii Publice Braila.

Cel mai probabil, apartinatorii acestor morminte nu se afla in localitate, sau in unele cazuri, nu mai sunt in viata, motiv pentru care aceste locuri de veci nu sunt ingrijite. Din lipsa de respect fata de cei decedati, brailenii care merg sa isi ingrijeasca mormintele, arunca gunoiul peste monumentele funerare sI colurile de veci ale altora, in loc sa le depoziteze in spatiile special amenajate.

Cimitirul “Sf Constantin” a fost infiintat in anul 1875, avand in prezent un numar de 22.600 de morminte. Taxa perceputa pentru concesionarea unui loc de veci in acest cimitir este de 55,80 de lei pe metru patrat, la care se adauga o taxa de intretinere de 7,44 de lei, respectiv o taxa de inhumare in valoare de 70,70 lei.

“Pentru un loc de veci la pamant se plateste in total 260,42 de lei, iar pentru cripta 317,77 de eli, plus o taxa de 10% representand valoarea lucrarii”, a adaugat Emilena Huiu.

Din multitudinea de monumente funerare prezente in cimitir, pe alocuri se fac remarcate si unele mai spectaculoase, concepute din marmura foarte scumpa. “Zona de lux” unde isi dorm somnul de veci persoane cu o situatie financiara buna este situata in capatul cimitirului, exact langa eroii neamului. Aici se pot vedea unele dintre cele mai frumoase monumente funerare din cimitir, pe care familiile indoliate le-au ridicat in cinstea celor trecuti in nefiinta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-