Published On: mie, Ian 23rd, 2013

SOC SI GROAZA in agricultura: culturile pot fi distruse de ger!

Share This
Tags

* Preconizarile pentru rezultatele agriculturii din acest an nu sunt prea bune * Specialistii din acest sector, precum si fermierii sunt sceptici si spera ca temperaturile din termometre sa nu coboare prea mult, facandu-si aparitia gerul napraznic *

Cu toate ca pana in momentul de fata nu au fost inregistrate temperaturi frecvente la cote foarte scazute, specialistii din sectorul agricol se tem ca este posibil ca vremea de afara sa se inaspreasca, fiind un “ger de crapa pietrele”. Vremea instabila, adaugandu-se racirea accentuata, ar putea afecta culturile agricole.

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Traian Cismas, sustine ca in acest moment, toate culturile agricole din judetul nostru au o stare buna.

“Este prematur sa vorbim despre stadiul culturilor agricole si productia ce se va realiza in acest an. Suntem inca in ianuarie, mai avem de parcurs luna februarie. Deci iarna nu s-a incheiat, iar vremea de afara este instabila. Cateva zile este frumos, cu temperaturi peste 2-3°C, dupa care incep scaderile de temperatura, care pot conduce la producerea gerului napraznic. Noi de el ne temem. La fel cum a fost anul trecut cu seceta, asa se poate intampla si acum cu frigul. Gerul este un fel de <terminator> al agriculturii. Ne punem speranta ca iarna nu-si va arata prea mult coltii si va fi de partea granelor”, a declarat Traian Cismas, directorul DADR Braila.

* Prognoze sumbre pentru agricultura *

Potrivit buletinul agrometeorologic, din aceasta saptamana si pana la finele acestei luni, temperatura medie diurna a aerului se va situa între -9…10°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C si -15…-2°C. Spre sfârsitul lui ianuarie, gradele din termometre vor fi mai scazute cu 1…7°C, comparativ cu normele climatologice. Temperatura maxima a aerului se va încadra între -9…15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa între -20…5°C, cele mai scazute valori înregistrându-se în zonele depresionare. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), însotite de intensificari temporare ale vântului, în toate regiunile. De asemenea, în ultimele zile, în jumatatea de sud a tarii vor predomina ninsorile, local acestea fiind însemnate cantitativ.

* Starea de vegetatie a culturilor agricole *

În cultura grâului de toamna, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite optime, apropiate de optim si satisfacatoare, pe întreg teritoriul agricol al tarii.

La culturile de câmp si pomi-viticole se va mentine repausul biologic pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodata, în zilele cele mai calde, la cerealierele de toamna vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor de vegetatie, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul si sudul tarii. Sub aspect fenologic, culturile de orz si grâu de toamna se vor afla la rasarire, formarea frunzei a treia si înfratire (10-100%). La rapita semanata în epoca optima se va semnala faza de înfrunzire (8-12 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole. În toate plantatiile, speciile pomi-viticole îsi vor mentine stadiul de repaus vegetativ, acestea având o buna rezistenta la conditiile de iernare.

Specialistii le recomanda agricultorilor sa efectueze verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole, precum si administrarea îngrasamintelor organice si efectuarea lucrarilor de întretinere în vii si livezi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-