Published On: mar, Ian 8th, 2013

Sistemul de prescriptie electronica a retetelor este plin de erori

Share This
Tags

* Unii pacienti asigurati au devenit neasigurati din cauza erorilor pe care le contine softul * Cele mai dese cazuri sunt acelea ale elevilor care au implinit varsta de 18 ani *

Sistemul ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc în ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere. Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmpla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat.

Medicii de familie s-au obisnuit deja cu prescriptia electronica dupa ce timp de 6 luni noua metoda a functionat in paralel cu retetele scrise. Spitalele insa sunt la inceput. Reteta electronica a devenit obligatorie de la inceputul acestui an. Problemele apar insa cand vine vorba despre elevii care au implinit varsta de 18 ani si apar neasigurati, chiar daca, conform legii raman asigurati daca isi continua scolarizarea pana la varsta de 26 de ani. Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE), realizat de HP si Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012. La începutul lunii mai 2012 a fost finalizata dezvoltarea si testarea sistemului, iar în iunie 2012 au fost efectuate teste de catre producatorii de aplicatii software dedicate medicilor prescriptori si farmaciilor. Lansarea sistemului a avut loc în 2 iulie 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author

-