Published On: mie, Ian 30th, 2013

Siguranta rutiera, o prioritate a politistilor braileni

Share This
Tags

* In 2012, politistii de la Rutiera au avut o serie de obiective de atins, printre acestea fiind si asigurarea sigurantei cetatenilor, in calitate de participant in trafic *

Prin activitatea desfasurata In anul 2012, Serviciul Rutier a contribuit la eforturile Inspectoratului de Politie Judetean Braila pentru atingerea obiectivului general al Politiei Romane In perioada 2009-2012 „asigurarea sigurantei cetateanului”, respectiv scopul conceptiei de actiune si atitudine a Politiei Romane pentru intervalul 2010-2012 „Cresterea gradului de siguranta a traficului rutier”.

S-a continuat Campania nationala „Alege viata”, din cadrul Programului strategic privind activitatile de educatie rutiera pentru perioada 2010 -2012, ce vizeaza cresterea nivelului de cunoastere a regulilor de circulatie pe drumurile publice de catre toti participantii la trafic, precum si responsabilizarea acestora, prin constientizarea asupra pericolelor la care se expun cei care Incalca normele rutiere.

“In cadrul Campaniilor <Politistii Rutieri intra In scoli> si <Vacanta In siguranta>, initiata de IGPR, s-au desfasurat activitati de prevenire si initiere In scolile din municipiul si judetul Braila. In ultima perioada a anului 2012 din sezonul toamna-iarna, s-a constatat o crestere a numarului accidentelor rutiere In care sunt implicati biciclisti ori carutasi, produse In special dupa lasarea Intunericului, datorita lipsei elementelor reflectorizante care sa le semnalizeze In vreun fel prezenta pentru prevenirea numarului de accidente s-au organizat o serie de actiuni, acestia primind drept <sanctiune>, veste reflectorizante de la politisti. In perioada analizata au fost desfasurate 1.430 activitati educational-preventive (1.184 In anul 2011), din care 1.271 prin intermediul mass-media (1.112 In anul 2011). In cadrul celor 31 actiuni organizate si executate cu reprezentantii Registrul Auto Roman si Inspectoratul de Stat pentru Controlul In Transportul Rutier (ISCTR), au fost retinute 139 certificate de Inmatriculare pana la remedierea defectiunilor tehnice. In domeniul organizarii si sistematizarii circulatiei, precum si al asigurarii starii de viabilitate a drumurilor nationale, se Inscriu actiunile comune cu administratorii drumurilor si un numar de 335 avizari lucrari In carosabil. Au fost efectuate 1.005 actiuni, din care 955 cu efective proprii, 19 cu alte formatiuni de politie si 31 In colaborare cu alte institutii ori reprezentanti ai societatii civile. Rezulta scaderi cu 4 la numarul accidentelor, cresteri cu 10 la numarul persoanelor decedate si cu 35 la numarul persoanelor ranite usor, iar numarul persoanelor ranite grav a ramas constant”, a mentionat seful IPJ Braila, Mircea Vizitiu.

* Cauzele si combaterea producerii accidentelor *

Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave, in cele 12 luni 2012, au fost: traversarea neregulamentara; depasirea neregulamentara; neacordarea prioritatii vehiculelor; viteza neadaptata; conducerea In stare de ebrietate. In cazul primei incalcari, au fost inregistrate 29 de accidente, din care au rezultat 8 morti si 21 de raniti; in cea de a doua situatie au fost 11 accidente soldate cu 5 morti si 14 raniti; in a treia – 11 accidente, cu 2 morti si 9 raniti; in a patra situatie au fost 10 accidente, cu 3 morti si 13 raniti; iar in ultimul caz s-au produs 10 accidente cu 1 mort si 10 raniti.

“Au fost constatate 490 infractiuni, cu 4 mai putine fata de cele inregistrate in anul 2011, din care  238 la regimul circulatiei (276 In anul 2011) si 252 de alta natura (218 In anul 2011). Au fost aplicate un numar de 31.344 sanctiuni contraventionale (31.320 In anul 2011). In baza analizelor pe linie de politie rutiera realizate periodic de catre Unitatea Teritoriala de Analiza a Informatiilor, Serviciul  Rutier si-a adaptat dispozitivul de angajati si activitatea In sensul unei prezente sporite In trafic In zilele si intervalele orare In care s-a constatat ca s-au comis cele mai multe accidente, adica in zilele de vineri si sambata, precum si intervalul orar 12.00-18.00”, a mentionat inspectorul sef al IPJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-