Published On: mar, Ian 1st, 2013

Sfantul Vasile cel Mare, zi de sarbatoare pentru romani

Share This
Tags

* Pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile cel Mare, peste 9.000 de braileni isi serbeaza ziua numelui * Potrivit datelor istorice, Sf. Vasile a exercitat o influenta spirituala considerabila asupra locuitorilor Dobrogei *

Una dintre cele mai importante personalitati ale lumii crestine din primele secole este Sfantul Vasile cel Mare. Acesta este sarbatorit de doua ori in Romania, in luna ianuarie. In chiar prima zi a anului, Sfantul Vasile cel Mare este serbat de toti crestinii care folosesc calendarul si traditia bizantina, iar in data de 30 ianuarie el este serbat, din anul 1081, impreuna cu Sfantul Ioan Gura de Aur si cu Sfantul Grigore din Nazianz.

Peste 9.000 de cetateni din Braila isi sarbatoresc onomastica in prima zi a anului 2013. Potrivit datelor furnizate de comisar şef de poliţie Mirela Cruceanu, seful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Braila, un numar de 9.399 de braileni poartă numele de Vasilica, Vasilca, Vasila şi Sica, pentru femei, iar pentru barbati – Vasile, Vasilica, Sile, Sica, Silica sau Vasi.

Printre personalitatile sarbatorite la Braila, se numara: Vasile Varga, deputat de Braila pe Colegiul 2, Vasile Datcu, care a fost primul primar al Brailei si care de curand a primit titlul de “Cetatean al pamantului”, Vasile Cortez, consilier judetean din partea PNL Braila, dar si Vasile Jurubita din cadrul Registrului Auto Roman Braila.

* Vasile a provenit dintr-o familie de sfinti *

Sfantul Vasile cel Mare provenea dintr-o importanta familie crestina. Tatal sau este Sfantul Vasile cel Batran, sora sa este Sfanta Macrina, cea care a organizat prima manastire de femei care functiona dupa regula Sf. Vasile cel Mare, iar fratele sau este Sfantul Grigore de Nyssa, unul dintre cei mai de seama sfinti ai Rasaritului. De asemenea, unul dintre prietenii de seama ai Sf. Vasile cel Mare a fost Sf. Grigore din Nazianz. Chiar daca, dupa anul 373, intre cei doi a intervenit o ruptura, istoria consemneaza indelungata lor prietenie, inceputa in timpul studiilor si continuata de-a lungul deceniilor. Sf. Grigore din Nazianz a fost, de altfel, unul dintre cei mai infocati sustinatori ai alegerii Sfantului Vasile cel Mare in scaunul de arhiepiscop si mitropolit al Cezareii Capadociei, demnitate care o implica si pe cea de exarh al Pontului. Dincolo de regula monastica pe care a lasat-o posteritatii, Sfantul Vasile cel Mare este si autorul unei liturghii, oficiata si in zilele noastre in bisericile de rit bizantin. Insa anaforele Sfantului Vasile cel Mare au fost preluate si de Biserica Copta din Egipt, care are un rit aparte si care continua traditia Patriarhiei din Alexandria.

* Vasile, un mare sfant *

Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in jurul anului 329 si a murit in data de 1 ianuarie 379. La moartea sa, el a fost jelit deopotriva de crestini, dar si de evrei ori de pagani. El a luptat impotriva ereziei ariane, care nega divinitatea lui Isus Christos. Sfantul Vasile cel Mare a studiat la renumita scoala din Atena, apoi a urmarit desavarsirea sa spirituala in manastiri din Egipt, Siria, Palestina si Mesopotamia. In calitate de episcop, a avut o mare grija pentru pregatirea preotilor sai. De asemenea, a depus eforturi considerabile pentru organizarea Bisericii si a lasat in urma o serie de importante opere teologice, cum ar fi lucrarea „Despre Spiritul Sfant”.

Pretuirea de care se bucura Sf. Vasile cel Mare pe teritoriul Romaniei este una foarte veche. Se pare ca, in calitate de exarh al Pontului, Sf. Vasile cel Mare a exercitat o influenta spirituala asupra crestinilor din Dobrogea, care aveau o organizare episcopala proprie, dar si asupra celor din restul teritoriului Romaniei, prin intermediul unor episcopi misionari, care asigurau asistenta spirituala a locuitorilor vechii Dacii chiar in timpul perioadei migratiilor.

Din punct de vedere canonic, crestinii de pe actualul teritoriu al Romaniei nu erau sub ascultarea ierarhica fata de scaunul de mitropolit din Cezareea Capadociei pe care l-a ocupat Sf. Vasile cel Mare. Insa este semnificativ faptul ca patriarhii ortodocsi ai Romaniei poarta si titlul de loctiitori ai Scaunului Cezareii Capadociei si, astfel, se situeaza in descendenta spirituala a marelui sfant si teolog. De asemenea, in Biserica Catolica, cel mai important ordin calugaresc de rit oriental este cel al Sf. Vasile cel Mare. Practic, acest ordin, la fel ca mai toate manastirile ortodoxe din Romania, respecta regulile monastice stabilite chiar de Sf. Vasile cel Mare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-