Published On: lun, Ian 7th, 2013

Sfantul Ioan Botezatorul, cel mai mare dintre profeti

Share This
Tags

La Biserica „Sf. Ioan Botezatorul”, lacasul de cult a fost neincapator, fiind luat cu asalt de enoriasi, cu ocazia praznuirii Sf. Ioan Botezatorul * Cu acest prilej, parohia a impartit sute de pachete celor prezenti la slujba, precum si nevoiasilor * In calendarul popular, pe 7 ianuarie, cand este praznuit Sf. Ioan Botezatorul, intalnim doua obiceiuri: „Iordanitul” si „Cumetria Femeilor”

Cu ocazia praznuirii Sf. Inaintemergatorul Ioan Botezatorul, de pe 7 ianuarie, la toate bisericile s-au tinut slujbe, in cinstea marelui profet care l-a botezat pe Mantuitorul Iisus Hristos. La biserica Sf. Ioan Botezatorul, a carui hram s-a sarbatorit, lacasul de cult a fost plin de crestini, acestia venind pentru a asista la slujba.

De Boboteaza, la Biserica “Sf. Ioan Botezatorul” s-a organizat Sf. Vecernie, iar in ziua de Sf. Ioan Botezatorul s-a citit din Evanghelie, dupa care crestinii aflati in biserica au fost miruiti si la iesirea din lacas au primit cate un pachet care avea o paine, cozonac, coliva si sarmale.

„Astazi il praznuim pe ocrotitorul sfintei noastre biserici, pe Sf. Prooroc Inaintemergatorul Ioan Botezatorul. In cursul anului bisericesc sunt mai multe sarbatori, dar nu avea cum sa nu fie sarbatorit si Ioan Botezatorul, avand in vedere ca activitatea cea mai inchegata a Sf. Ioan Botezatorul este legata de botezul Mantuitorului Iisus Hristos. Daca ati fost atenti la Sf. Evanghelie, ati vazut ca Sf. Prooroc spune ca cel care l-a trimis sa-L boteze pe Iisus Hristos a fost Dumnezeu Tatal. Ioan Botezatorul a descoperit ca in momentul in care va veni Mantuitorul, cerul se va deschide si Duhul Sfant se va cobori asupra Lui. Astfel, de Boboteaza, Iisus Hristos vine la Ioan, intra in apa Iordanului si cand intra, cerurile se deschid, Duhul Sfant a coborat peste toti care erau in apa. De fapt, Boboteaza este numita si Sf. Epifanie, adica Aratarea Domnului. Nu se putea ca astazi (n.r. luni, 7 ianuarie) sa nu-l sarbatorim pe Sf. Ioan Botezatorul pentru ca trebuie sa tinem cont ca el s-a invrednicit sa-l boteze pe fiul lui Dumnezeu. Sf. Ioan Botezatorul este cel mai mare dintre prooroci. Știm ca proorocii apar in Vechiul Testament, ei vestindu-L pe Mesia. Ioan Botezatorul nu doar ca L-a vestit pe Iisus Hristos, ci L-a si botezat in apa Iordanului. Aceasta zi este foarte importanta pentru toata ortodoxia de pe aceasta lume. Noi suntem invredniciti ca biserica noastra sa poarte numele Sf. Ioan si astfel Sf. Prooroc ne ocroteste mereu”, a spus enoriasilor preotul Marcel Chirita.

* „Iordanitul” si „Cumetria Femeilor”, obiceiuri din stravechi *

Iordanitorii erau baietii care aveau varsta mai mare de 15 ani. Insa, nu varsta era principala conditie a intrarii in ceata iordanitilor. Cea mai importanta cerinta pentru a fi primit in randul iordanitorilor era sa te fi bucurat de sanatate in tot anul. Conducatorul cetei, lua de la preot, in ajun, o caldarusa cu agheasma de la Boboteaza, si ii stropea pe toti cei intalniti, urandu-le sa traiasca multi ani si sa le fie de bine. De cele mai multe ori, cei intalniti erau ridicati pe brate si dusi cu forta la rau sau la lac sub amenintarea ca-i arunca in apa. Acestia se rascumparau cu un dar. In acest obicei exista credinta ca cei udati acum, vor fi sanatosi tot anul.

„Cumetria” sau „|ontoroiul Femeilor” era numita in vechime „Ziua Femeilor” sau „Ziua Babelor”. In cadrul acestui obicei avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite, prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. Elemente ale acestei petreceri sunt pastrate si astazi de femeile din comuna Pantelimon, de langa Bucuresti. Femeile se adunau in casa uneia dintre ele si „faceau chefuri si jocuri fara barbati”. Aceste petreceri erau cunoscute sub denumirea de „Cumetria” sau „|ontoroiul Femeilor”. Femeile se considerau in aceasta zi mai tari si cu mai multe drepturi decat barbatii, lasandu-si toate obligatiile de sotie si mama in seama soacrelor si chiar a barbatilor. Acest obicei este o supravietuire a cultului dedicat zeului Dionisios, care, printre altele, se manifesta prin dansuri frenetice si extaz mistic, inclusiv, in cetatile antice de la Marea Neagra, precum ar fi Calatis, Histria, Tomis.

Comentarii

comentariu

About the Author

-