Published On: joi, Ian 3rd, 2013

Schimbarea la fata a sistemului medical, adoptarea noii Legi a Sanatatii

Share This
Tags

* Numarul caselor judetene de asigurari de sanatate va fi redus * Pachetul de asigurari de baza va acoperi doar costurile tratamentelor scumpe * Spitalele vor capata o autonomie sporita, nemaifiind unitati bugetate *

Dupa ce a trecut de faza dezbaterilor publice, proiectul noii Legi a Sanatatii se afla de la inceputul lunii decembrie in atentia Parlamentului. Daca propunerile legislative vor trece cu brio si de aceasta faza, noua Lege a Sanatatii ar putea intra in vigoare chiar de anul viitor. Totusi, reprezentantii Ministerului Sanatatii prezenti in urma cu cateva luni la Galati erau de parere ca anumite aspecte din noua lege vor putea deveni in totalitate functionale abia din anul 2015.

Sistemul de asigurari de sanatate

Dupa ce numarul lor va fi redus la 10, casele judetene de asigurari de sanatate vor fi numite societati mutuale de asigurari de sanatate. Aceste societati vor avea o raspundere regionala si vor intra in competitie directa cu asiguratorii privati. O alta noutate consta in faptul ca firmele private vor avea posibilitate de a incheia si asigurari obligatorii. “Asiguratii vor putea sa-si ia si pachetul de baza, si asigurarea facultativa la acelasi asigurator, public sau privat. Sau asigurare obligatorie la stat si facultativa la privat”, spune Vasile Cepoi, fostul ministru al Sanatatii.

Noul pachet de baza

Serviciile acoperite de noul pachet de asigurari de sanatate de baza vor fi stabilite prin contractul cadru incheiat o data la fiecare doi ani intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si furnizorii de servicii medicale. Noutatea va consta in serviciile pentru care vom fi asigurati si cele pentru care vom plati.”Nu vor mai fi decontate serviciile ieftine, pentru raceli, de exemplu. Ne vom axa pe decontarea celor scumpe, pentru boli cronice. Exista deschidere spre includerea in pachet a procedurilor inovatoare si a tratamentelor alternative – homeopatie, acupunctura. Odata corelat pachetul de baza cu posibilitatile financiare, nu vom mai auzi ca se epuizeaza banii la inceputul lunii”, adauga dr. Cepoi.

Spitale autonome

Pentru ca spitalele nu vor mai fi finantate de la bugetul de stat, medicii vor putea sa-si negocieze salariile. “Sistemul de evaluare va tine cont de volumul de munca si de complexitatea cazurilor”, spune fostul ministru al Sanatatii. Banii vor fi concentrati in spitalele regionale.

Chiar daca autonomia este o conditie mai veche solicitata de Colegiul Medicilor din Romania, problema care ramane este cea a banilor. Chiar daca salariile vor putea fi negociate, banii pe care ii vor avea la dispozitie spitalele vor ramane aceiasi.

”Asta va incuraja initiative care acum se pierd in birocratie si va creste responsabilitatea managerilor. Cu salarizarea pe criterii de performanta suntem, in principiu, de acord. Intelegem ca va fi o retributie de baza, ce nu poate fi mai mica decat cea actuala, si mai departe o plata diferentiata”, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Romanii al caror venit depaseste doua salarii minime pe economie vor plati lunar pentru fiecare coasigurat suma de 38 de lei. In prezent, contributiile pentru coasigurati sunt platite de la bugetul de stat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-