Published On: lun, Ian 7th, 2013

Sarbatoriti Sfantul Ioan

Share This
Tags

* Credinciosii ortodocsi si catolici il praznuiesc, luni, pe Sfantul Ioan Botezatorul, profetul care a descoperit cel dintai lumii ca Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu si care l-a botezat pe acesta in raul Iordan * Sarbatoritii sunt, la nivel national, aproape doua milioane de romani, din care 13.062 de braileni poarta numele Sfantului Ioan sau derivate ale acestuia *

In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Sf. Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Potrivit statisticilor, 1.442.563 de barbati si 545.458 de femei poarta numele Sf. Ioan Botezatorul. Din totalul romancelor, 368.361 se numesc Ioana, 138.962 – Ionela, 20.085 – Ionica, 11.365 – Nela, iar 6.685 – Ionelia. Majoritatea barbatilor se numesc Ioan (530.110), Ion (427.297), Ionut (311.563), Ionel (146.885), Nelu (21.961) sau Ionica (4.747).

La Braila, din cei peste 270 mii de locuitori, un numar de 13.062 poarta numele Sf. Ioan Botezatorul. Printre personalitatile oficiale ale judetului si municipiului, in ziua de 7 ianuarie ii serbam pe Ion Rotaru, senator de Braila pe Colegiul 1; Ionel Cristea, presedintele Clubului Sportiv “Star`s” Braila; Ion Craciun, primarul comunei Chiscani; Ioan Ungureanu, primarul comunei Unirea; Ionel Meirosu, primar la Surdila Greci; Ionel Gheorghe, primarul de la Insuratei; Ioan Baban, antrenor la HC “Dunarea”; Ionel Alexandru, consilier municipal de la PNG; Ioan Fratiman, comandantul Centrului Militar Judetean Braila; Jenel Sogor, inspector principal de politie si purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Un obicei este si cel in care flacaii umbla cu Iordanul, inca din seara de sase spre sapte ianuarie. Ei merg la preotul satului, cerandu-i caldarusa de botez, busuioc si aghiazma. Unul din flacai este capul, el ducand caldarusa in care se strang banii. Acestuia i se mai spune popa. Un alt flacau duce pamantul, cu care iordanesc oamenii, altii ducand o tepusa pe care strang carnea primita. Incep mersul cu Iordanul de la capatul satului, cantand aidoma preotului “In Iordan botezandu-Te, Tu Doamne”, stropind cu aghiazma prin casa, luandu-i in brate pe cei de fata si invartindu-i, ceea ce se numeste Iordanire. Scena Iordanirii se repeta pe 7 ianuarie, la iesirea credinciosilor de la biserica, invartindu-i si pe acestia, preotul nefacand exceptie. Pe cei cu numele Ion ii duc la garla pentru a-i uda. Flacaul care a facut parte din iordanitori trebuie sa o faca timp de trei ani, pentru ca sa-i mearga bine in viata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-