Published On: mie, Ian 9th, 2013

Proiectul “Fincogero”, un fiasco pentru Braila

Share This
Tags

* Una dintre investitiile de anvergura de pe urma careia orasul avea de castigat s-a dovedit a fi un dezastru * Nici dupa 7 ani, proiectul italienilor de la “Fincogero” nu a prins contur * Primarul inca mai asteapta ca restul actelor sa fie aduse, astfel incat sa inceapa derularea proiectului *

In decursul ultimilor ani, o serie de proiecte imobiliare de mare anvergura, care ar fi trebuit sa se deruleze in municipiul Braila si care ar fi adus o noua imagine urbei, s-au dovedit a fi un dezastru complet. In aceasta situatie este si proiectul pe care aveau de gand sa-l realizeze italienii de la firma “Fincogero”. Si acesta, ca si alte proiecte de investitii, a fost mediatizat la nesfarsit. Insa, nici dupa 7 ani, nu s-a putut concretiza nimic, dovedindu-se a fi un fiasco total.

Italienii de la “Fincogero” urmau sa ridice, pe Faleza, in spatele blocurilor “hexagoane”, de pe strada Vadul Spitalului, un imobil sub forma unui complex hotelier de 5 stele. Cu itele sunt incurcate, se pare ca nu prea curand se vor descurca. In acest moment, pe locul unde ar fi trebuit sa domine Dunarea un hotel de 5 stele, nu se pot observa decat ruinele unei foste baze sportive.

* Fostul primar Cibu a fost victima italienilor *

In cursul anului 2005, pe masa fostului primar Constantin Cibu a ajuns un proiect de investitie gandit de o firma italiana “Fincogero”. In acelasi an, edilul de pe atunci a solicitat consilierilor municipali sa aprobe respectivul proiect. Astfel, firma italiana “Fincogero” a obtinut concesiunea, pe 49 ani, a terenului din spatele blocurilor de la “hexagoane” si a Directiei de Finante, pe care se afla o baza sportiva paraginita. Ei s-au batut cu pumnul in piept ca pe respectiva suprafata vor inalta un hotel de 5 stele.

Pentru o perioada, italienii s-au zbatut din greu pentru a obtine avizele. In 2008, italienii au venit cu o noua idee, care, luand in considerare o clauza din contractul de concesiune, pe care Cibu nu avea sa o cunoasca, au hotarat sa realizeze blocuri de locuinte si un spatiu comercial. Constantin Cibu nu a putut face nimic in sensul de a lua masuri si astfel acesta a devenit victima italienilor de la “Fincogero”.

“Recunosc ca a fost si vina mea, ca trebuia sa acord o atentie mai mare acestui contract de concesiune, insa am lasat totul pe mana juristilor din Primarie”, a mentionat, in anul 2008, fostul primar Constantin Cibu.

O alta parte de vina au avut-o si cei 27 de consilieri municipali, de la vremea aceea, care nu au dat dovada de implicare intr-o situatie foarte importanta precum cea a concesionarii terenul pe o perioada de 49 ani. Ca urmare a acestor deficiente majore in aparatul administrativ local, terenul care se afla in domeniul public a trecut cu usurinta in cel privat, municipalitatea ramanand cu buza umflata.

* Primarul Simionescu, neputincios in fata celor de la “Fincogero” *

In anul 2008, cand a trecut la carma Primariei, Aurel Simionescu era increzator ca proiectul va prinde contur, de pe urma acestuia urbea noastra avand foarte multe de castigat.

Insa, cu trecerea anilor, entuziasmul primarului Simionescu a inceput sa se diminueze, el incercand sa gaseasca o solutie de mijloc. Asta pentru ca in ultima varianta a proiectului italienii veneau cu o alta idee, care nu prea a fost agreata de membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Braila. Ca urmarea a aceastei forme, noile constructii blocau vederea spre Dunare a celor care locuiesc la “hexagoane”.

„Italienii au adus la noi, la Primarie, al comisia tehnica, in mai multe randuri, o serie de acte care vizau imbunatatiri ale proiectului. Insa de ceva timp ei nu au mai venit pentru a-si aduce si ultimele acte cerute de membrii comisiei tehnice. O problema este cea legata de faptul ca, in momentul concesionarii terenului, ei au venit cu un proiect din care reiesea ca in respectivul loc va fi construit un hotel de 5 stele. Dupa un timp, au spus ca renunta la aceasta idee si vor face blocuri. O alta deficienta a fost cea a realizarii cailor de acces si a parcarii. In felul acesta, li s-a cerut un plan de urbanism, in care sa fie specificate caile de acces”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

In una din conferintele de presa din 2011, primarul Aurel Simionescu sppera ca totusi, intr-un final, sa se realizeze ceva, adaugand ca proiectul inca se afla la Comisia de Urbanism.

“Partea italiana a venit cu un proiect tehnic ce nu a fost agreat de catre urbanisti si li s-au solicitat o serie intreaga de modificari. A fost o perioada in care dumnealor nu au reactionat la aceste solicitari si si-au mentinut punctul de vedere. Când am venit la Primarie, am cerut ambelor parti sa adopte pozitii flexibile si astfel au avut loc mai multe runde de discutii, iar la ultima am inteles ca au ajuns la o solutie mai flexibila in legatura cu ce se doreste sa se construiasca acolo. Exista un certificat de urbanism valabil, in continuare, pâna in 2010, numai ca proiectul cu care vor veni trebuie sa se incadreze in regimul arhitectonic al zonei”, explica Simionescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-