Published On: mie, Ian 9th, 2013

Primarul Simionescu: „In acest an trebuie sa finalizam proiectele din 2012” Municipalitatea incepe anul in forta

Share This
Tags

* Primaria vrea ca in 2013 sa finalizeze proiectele demarate in decursul anului trecut * Edilul Simionescu ii acuza pe unii braileni ca, racordandu-se la reteaua de apa-canalizare sau gaze, au „contribuit” la surparea pamantului * „Infrastructura este veche, s-a deteriorat si asa a inceput sa se surpe, formandu-se cratere in asfalt”, dupa cum sustine primarul Simionescu * Printre nerealizarile municipalitatii se afla si proiectul ce vizeaza valorificarea hrubelor din urbea noastra *

In decursul anului trecut, Braila a suferit o serie de transformari, unele privite cu ochi buni, altele nu. Cert este ca, dupa ani buni, au fost reabilitate si modernizate diferite zone si artere ale municipiului.

Printre proiectele de reabilitare finalizate se numara Calea Calarasilor, platoul din fata Palatului Administrativ, supravegherea video a municipiului.

„Anul trecut am finalizat una dintre cele mai importante artere ale orasului, Calea Calarasilor, platoul din fata Palatului Administrativ, supravegherea video a orasului, realizarea a aproximativ 700 – 800 de locuri de parcare in cartierele municipiului. Am achizitionat chiar si o salvare pentru Spitalul de Psihiatrie <Sf. Pantelimon>, pentru ca angajatii sa-si poate desfasura activitatea in conditii mult mai bune”, ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

Referitor la proiectul platoului, se zvoneau, al un moment dat, diverse variante, printre care si una legata de faptul ca s-ar dori ca in fata Primariei sa fie realizata o parcare subterana. Intrebat de acest aspect, edilul Simionescu a negat vehement, precizand: „Nu a fost vorba de un proiect, ci de o idee. In sensul ca s-ar putea construi o legatura pe sub Dunare, in locul podului”.

* Anul 2013, unul cu multe lucrari si planuri de bataie *

La capitolul proiecte nefinalizate in anul 2012, primarul a mentionat ca unele dintre acestea nu au avut cum sa fie terminate pentru ca perioada desfasurarii lucrarilor este cea stabilita in urma aprobarii proiectului respectiv.

„In acest an vor fi continuate lucrarile de reabilitare si modernizare a B-dului Dorobantilor. Se va incepe o munca strasnica la Teatrul <Maria Filotti> si la Parcul Monument, acestea aflandu-se acum in diferite etape, fie ca au fost licitate si urmeaza sa fie incepute lucrarile, fie sunt in curs de licitare. Aceste proiecte de investitie sunt derulate prin Programul de Integrare si Dezvoltare Urbana. Tot anul trecut, am inceput proiectul care vizeaza reabilitarea sistemului de apa ii canalizare de pe unele strazi din cartierele urbei. Cu siguranta, in cea de a doua parte a acestui an, in functie si de bugetul local, vom intra pe strazile care au fost facute in 2012 pentru a pune piatra cubica valorificata de pe B-dul Dorobantilor, iar pe altele se va turna asfalt. In felul acesta, vom reusi sa le aducem la stadiul pe care si-l doresc cetatenii braileni. Este posibil ca in acest an sa finalizam, pe toate strazile, partea de apa-canalizare, urmand ca in 2014 si eventual in 2015 sa trecem la partea de asfalt. Anul acesta speram sa finalizam procedura pentru <Castelul de Apa> din Gradina Publica, pentru a intra si el in operatiunea de licitatie. Va fi pe licitatie in functie de ce bani raman in rezerva, dupa licitarea proiectelor curente. De asemenea, vrem sa reabilitam si restul spatiului din dreptul Primariei si a Prefecturii. Aici fiind inclusa partea de cale de acces in cele doua institutii, precum si parte din spatele acestora, inclusiv treptele. Dar totul trebuie facut in ansamblu, bine gandit, printr-un proiect integrat, in colaborare cu Prefectura”, a declarat Aurel Simionescu.

De asemenea, edilul a mai zis ca in acest an toate proiectele incepute trebuie finalizate, in asa fel incat sa fie incepute altele.

„Trebuie sa intocmim proiecte pe care sa le punem pe masa Comisiei Europene, pentru perioada 2014-2020. Pentru ca ne trezim in 2014 ca nu am fost in stare sa obtinem niste bani care ar duce la dezvoltarea orasului. Multe persoane au spus ca sunt prea multe si dece le-am inceput pe toate. Am zis mereu ca acest lucru nu depinde de noi, ci de Comisia Europeana. Noi ne-am facut datoria de a depune proiecte. Spre exemplu, avem ami multe teme pe infrastructura si aici fac referire la realizarea unui inel. Adica sa pornim din Piata Independentei, pe Calea Calarasilor, Piata Traian, Calea Galati pana in B-dul Dorobantilor, la Bariera, lucru ce conduce la fluidizarea traficului urban. Totodata, se reabiliteaza si bucata de linie de tramvai aflata pe Calea Galati pana in B-dul Dorobantilor. As dori sa facem un proiect de modernizare a Statiunii Lacu Sarat si chiar daca suntem in litigiu, trebuie sa existe acest proiect. Asta pentru ca in momentul deciziei finale a instantei de judecata sa se inceapa imediat lucrarile. Pentru ca in sens contrar, noi ne certam unii cu altii si daca ni se cere un proiect, noi nu-l avem. In baza Planului de Urbanism, putem face un proiect pe infrastructura. Consider ca prin asociere cu Consiliul Judetean Braila, Primaria Chiscani si Primaria Braila putem duce lucrurile la bun sfarsit. Situatia in care ne aflam este una perpetua, la care nu ar fi trebuit sa ajungem. Din cunostintele pe care le detin, si anumite documente, este clar ca Statiunea Lacu Sarat a apartinut Municipalitatii, nicidecum comunei Chiscani. Pana nu se clarifica situatie putem spune ca suntem cu mainile legate, neputand face nimic, nicio investitie. Vom continua cu reabilitarea falezei, pentru ca lucrarile respective au fost pe un proiect, in care este inclusa si Fantana cinetica”, a zis edilul Simionescu.

* Strazile Brailei se surpa din cauza infrastructurii vechi *

Un alt aspect pe care primarul Aurel Simionescu a tinut sa-l scoata in relief este cel referitor la infrastructura existenta pe unele strazi din Braila, aceasta fiind neinlocuita de zeci de ani. Lucru ce duce la surparea unor portiuni ale arterelor.

„Nu trebuie sa neglijam nici infrastructura altor strazi, care pe unele artere este veche de peste 40-50 ani. Un exemplu este strada Grivitei, unde pamantul se surpa, lucru ce se poate observa pe Stefan cel Mare, Rahova, Plevna, plus multe altele. O parte din vina o au si cetatenii. Acestia, in decursul anilor, au efectuat diferite modificari in propriile gospodarii, printre care si racordarea la tevile de sub asfalt. Intepandu-se azi unul, maine altul, normal ca infrastructura s-a deteriorat. O alta varianta este a unor persoane care s-au racordat la o adancime de 1,5 metri, iar altele la 60 de centimetri. Facandu-se astfel de modificari era normal ca reteaua sa aiba fisuri, lucru ce a dus la surparea pamantului”, a declarat Aurel Simionescu.

* Hrubele Brailei, o dorinta inca nerealizata a Primariei *

O nereusita a primarului Aurel Simionescu, in anul 2012, este cea legata de depunerea unui proiect ce ar fi vizat valorificarea hrubelor din orasul de langa Dunare. Edilul a precizat ca, desi s-a dorit acest luccru, inca nu s-a putut reusi, si asta din cauza lipsei unei forme necesare care ar fi dus la gasirea si valorificarea faimoaselor hrube din municipiu.

„Tind sa cred ca pe parcursul acestui an, pe masuratorile pe care le-am executat, impreuna cu reprezentantii Muzeului de Istorie al Brailei, sa gasim, prin Gradina Publica, un traseu de la care sa incepem. Dupa care, pas cu pas, se poate merge mai departe cu valorificarea acestora. Dupa cum se stie, cautand o hruba am gasit un mare depozit de mei. Si acesta trebuie valorificat ca atare. Sunt destul de multe si-n gospodariile oamenilor, acestia facandu-si beciuri, altii le-au consolidat, iar altii au pus pamant. In felul acesta nu mai exista posibilitatea de a merge sa le vezi. Pentru a face un astfel de obiectiv iti trebuie un anumit spatiu in care sa vina masinile, sa se faca cercetarile. Nu putem intra in curtile oamenilor, dand buzna, pentru a vedea hrubele. Spre exemplu, in cazul vestitei hrube de pe strada Cetatii, daca intra acolo un camion s-a blocat strada. Acest proiect ramane in atentia noastra, pentru ca este unul foarte important si hrubele trebuie valorificate”, a spus Aurel Simionescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-