Published On: sâm, Ian 12th, 2013

Prefectii vor avea mai multe competente

Share This
Tags

Odata cu descentralizarea, Guvernul ia in calcul posibilitatea ca prefectii sa primeasca competente in ceea ce priveste controalele la nivel local. Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat faprul ca prefecturile nu vor fi desfiintate, ci dimpotriva acestea vor fi nevoite sa fie mult mai ferme in gestionarea periadelor de calamitati, dar si in verificarea aplicarii programului de guvernare.

“Ne gandim serios daca prefectii sa primeasca ceva competente din punct de vedere al controlului, pentru ca o parte insemnata din institutiile judetene de control nu vor trece la autoritatile locale si atunci cred ca est firesc ca la nivel judetean cel care sa le coordoneze sa fie prefectul”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a afirmat ca cele mai multe dintre directiile deconcentrate ale ministerelor vor trece din subordinea prefecturilor la consiliile judetene si ca Guvernul vrea sa elimine posibilitatea pe care o au prefectii de a suspenda actele administrative ale autoritatilor locale.

Totodata, vicepremierul a precizat ca Guvernul vrea ca prefectii sa nu mai aiba ca atributii posibilitatea de a suspenda acte ale autoritatilor locale si ca acest drept ar trebui sa-l aiba numai instantele de judecata.

“Va pot spune cu certitudine ca nu mai dorim ca prefectii sa aiba la indemana un instrument ingrozitor si incorect si anume posibilitatea ca atunci cand ataca un act administrativ al unei autoritati locale acel act sa se suspende de drept. Numai o instanta judecatoreasca trebuie sa aiba aceasta competenta, deci practic nu este posibil ca un functionar public, chiar daca este inalt functionar public, sa poata, printr-o decizie a lui, sa suspende o decizie a unei autoritati locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constitutiei si in procesul de modificare a Constitutiei avem si astfel de obiectiv”, a spus Liviu Dragnea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-