Published On: lun, Ian 28th, 2013

Potrivit acordului cu FMI, din martie pacientii vor plati partial serviciile din spitale

Share This
Tags

*Pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale,cu exceptia celor de urgenta, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI*

In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarati sa aplicam urmatoarele masuri: “In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta. Vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, au explicat surse din Guvern.

Premierul Ponta a declarat: “Coplata a fost trecuta in acordul cu FMI inca din 2009. De la 1 martie ne-am obligat sa introducem coplata doar pentru internari. Pacientii vor plati la momentul externarii din spital, va fi vorba de o coplata intr-o suma modica, maximum 10 lei. Odata cu pachetul de baza, ne-am propus sa incercam sa reducem costurile, sa crestem interesul spitalelor de a trata pacientii prin ambulatoriu si nu prin internari. Coplata nu va fi inclusa la medicii de familie”.

Tot in scrisoarea convenita cu FMI, Guvernul anunta ca va continua sa revizuiasca lista medicamentelor compensate.Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, a declarat la Romania TV ca introducerea coplatii nu rezolva nicio problema in sistemul de sanatate si poate introduce o discriminare a romanilor la serviciul de sanatate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-