Published On: Soare, Ian 27th, 2013

Politia actioneaza in judet pentru prevenirea accidentelor

Share This
Tags

* Cum vremea de afara isi arata coltii ca in fiecare an, in aceasta perioada, politistii sunt prezenti pe drumurile nationale si judetene * Cu ajutorul filtrelor, oamenii legii trag speranta ca aducand la cunostinta soferilor ceea ce se poate intampla in urma accidentelor, numarul acestor evenimente nedorite se va micssora *

Pe fondul fenomenelor meteorologice din ultimele doua zile, adica ninsori si intensificari ale vântului, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila s-au dispus o serie de masuri. Pentru ca pe DN 22, DN23 si DN 24 este circulatia întrerupta pe teritoriul judetelor Buzau, Vrancea si Galati, IPJ Braila a amplasat doua filtre la iesirea din municipiul Braila, in speta pe }oseaua Râmnicu-Sarat si Soseaua Focsani, si câte unul în localitatile Olaneasca, Gradistea si Baldovinesti. Scopul acestor filtre este acela de a informa participantii la trafic cu privire la situatia acestor drumuri. Pe drumurile nationale si judetene se circula în conditii de iarna, iar pe DJ 221 este restrictionata circulatia rutiera pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone.

* Sfaturi inainte de a porni la drum *

Pentru a preîntâmpina evenimentelor nedorite pe drumurile publice, tinând cont de conditiile meteorologice specifice sezonului rece, Politia Rutiera Braila recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara sa verifice starea traseului pe care urmeaza sa îl parcurga, sa-si echipeze autovehiculul pentru circulatia în conditii de iarna si sa respecte semnificatia indicatoarelor si îndrumarile agentilor de circulatie.

“Daca este necesar sa conduceti pe vreme de iarna, planuiti deplasarea din timp. Recomandam celor care urmeaza sa porneasca la drum sa se intereseze dinainte în privinta starii drumurilor pe care urmeaza sa se deplaseze si sa-si echipeze autovehiculele pentru circulatia în conditii de iarna. Asigurati-va ca aveti suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje sa nu suferiti din cauza frigului si, totodata, sa puteti continua drumul dupa deblocare. Manifestati prudenta sporita si adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. Astfel, chiar daca va aflati în localitati sau în afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada batatorita sau mâzga, trebuie sa circulati cu o viteza care sa permita oprirea în siguranta, având în vedere ca distanta de frânare în astfel de conditii este mult mai mare. În conditiile unui carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei, evitati actionarea brusca a sistemului de frânare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceti poate derapa. Folositi cu precadere frâna de motor atunci când rulati pe un carosabil alunecos. Nu efectuati depasiri riscante. Folositi luminile de întâlnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceata, în conditii de ceata densa”, a declarat inspector principal de politie Jenel }ogor, purtator de cuvant la IPJ Braila.

De asemenea, soferii sunt sfatuiti sa pastreze în mers o distanta suficient de mare fata de vehiculele din fata, pentru a putea opri în conditii de siguranta. Toti ocupantii autovehiculelor trebuie sa foloseasca centura de siguranta. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scazute, conducatorii auto trebuie sa acorde o atentie mult mai sporita pietonilor. Asta deoarece, acestia sunt mai putin prudenti, circula “zgribuliti”, astfel ca nu se asigura corespunzator la traversare.

Politistii recomanda si pietonilor sa evite sa circule pe partea carosabila si sa foloseasca pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate si semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

* Sanctiuni gigant pentru neechiparea masinii *

Politistii rutieri atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie, atunci când se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pentru neechiparea corespunzatoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea sanctiunii contraventionale este de la 630 la 1.470 de lei, adica între 9 si 21 puncte amenda.

Comentarii

comentariu

About the Author

-