Published On: lun, Ian 21st, 2013

Persoanele care mananca legume sunt mai optimiste

Share This
Tags

* Un nou studiu american a demonstrat faptul ca alimentele pe care le mancam ne pot schimba dispozitia * Potrivit cercetatorilor cei care consuma legume sunt mai optimisti cu privire la viitor datorita nivelului crescut de carotenoide din sange, un compus gasit in fructe si legume *

Unul dintre cele mai cunoscute carotenoide este betacarotenul, un pigment gasit in morcovi, portocale si alte legume cu frunze verzi. Studiile precedente au aratat ca nivelul ridicat de antioxidanti din organism este semnul unei stari bune a sanatatii. Ei opresc restul moleculelor din corp sa produca radicali liberi, care pot deteriora celulele si pot imbolnavi organismul.

“Oamenii mai optimisti tind sa aiba un nivel ridicat al carotenoidelor. Acesta este primul studiu care arata relatia dintre optimism si nivelurile ridicate de carotenoide. Practic este un antioxidant care lupta impotriva stresului”, a declarat Julia Boehm, cercetator al scolii de Sanatate Publica din Harvard.

Studiul a evaluat concentratia din sange a noua antioxidanti diferiti, printre care betacarotenul si vitamina E, la 1000 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 25 si 74 de ani. Participantii au completat un chestionar despre atitudinea lor cu privire la viata si au oferit o mostra de sange, potrivit raportului publicat in Psychosomatic Medicine. Conform descoperirilor, oamenii care mancau mai putin de doua portii de fructe si legume, erau mai putin optimisti decat cei care mancau trei sau mai multe portii. De asemeanea, cercetatorii au masurat nivelul de optimism din acelasi grup. Persoanele mai optimiste aveau un nivel cu 13% mai ridicat de carotenoide in sange decat cele care erau pesimiste. Astfel s-a ajuns la concluzia ca exista o relatie intre mancatul de legume si modul in care privim viata, dar aceasta relatie este partiala. Doctorul a explicat ca o persoana optimista tinde sa manance mai sanatos si sa renunte la fumat.

Chiar daca nu se stie cantitatea optima de legume si fructe care trebuie sa fie consumata, noua corelatie atrage si mai mult atentia asupra unei diete complexe si echilibrate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-