Published On: joi, Ian 17th, 2013

Pensionari cu datorii de milioane

Share This
Tags

* Peste 2000 de pensionari din Braila au avut pensiile diminuate din cauza datoriilor * Cel mai mare debit depaseste in prezent 2 milioane de lei *

Mii de pensionari din Braila au poprire la pensie  pentru ca fata de ei s-a instituit executare silita de catre creditori sau institutiile la care sunt datori. Un numar de 2318 pensionari din Braila au pensiile diminuate dupa ce au facut credite la CAR, nu si-au platit impozitele si taxele locale sau au datorii la Fisc.

Cel mai mare debit aflat in momentul de fata in executare este de la un executor judecatoresc si atinge suma de 2.785.000 lei.

La sfarsitul anului trecut numarul de pensionari la nivelul judetului Braila era de 94.270 de lei. Dintre acestia 2,46% respectiv un numar de 2318 pensionari au pensiile diminuate. In ultima luna a anului 2012 au fost retinuti, in total 344.654 de lei din pensiile brailenilor care aveau datorii. Din totalul de 2318 pensionari cu retinere de la pensie cele mai multe retineri, respectiv 782, au fost din cauza executorilor judecatoresti. Foarte multi inregistreaza restante si la Casa de Ajutor Reciproc. Din aceasta cauza au fost inregistrate 671 de retineri.

O alta cauza a retinerilor  sunt debitele din pensii. La aceasta categorie au fost 489 de retineri. “Debitele din pensii se refera la faptul ca persoana respectiva e incompatibila cu ceea ce a facut. Spre exemplu un pensionar anticipat sau un pensionar cu pensie de invaliditate gradul II a lucrat sau un pensionar care a fost incadrat la pensie de invaliditate de gradul III a lucrat cu norma intreaga. Noi primim intotdeauna baze cu coduri numerice personale de la ANAF si facem suprapunerile de baze”, a precizat Sorin Enache, director Casa Judeteana de Pensii Braila.

Pentru ca nu si-au platit impozitele si taxele locale, au retinere de la pensie 141 de braileni. Mai sunt retineri la Administratia Financiara, respectiv 88 de retineri si de la banci. Pentru neplata creditelor la diverse banci  exista 147 de retineri de la pensie.

“Desi ei primesc decizia de pensionare in care se specifica anumite incompatibilitati, sunt multe situatii in care ei ignora aceste informatii si ajung sa spuna ca nu au stiut ca li se va opri din pensie”, a adaugat Sorin Enache, directorul Casei Judetene de Pensii Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-