Published On: mar, Ian 15th, 2013

Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti si-a prezentat bilantul

Share This
Tags

* Astazi, in cadrul unei sedinte de bilant, conducerea Penitenciarului de Minori si Tineri Tichilesti si-a prezentat o analiza a activitatilor desfasurate in decursul anului trecut * Sanctiunile aplicate de Comisia de disciplina ca urmare a altercatiilor intre persoanele private de libertate au fost de 466 anul trecut, mai putine fata de cele date in anul 2011, atunci fiind 362 *

In cursul zilei de azi, a avut loc analiza activitatii desfasurate de Penitenciarul de Minori si Tineri (PMT) Tichilesti în anul 2012. La bilant a participat un reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, comisar sef Marian Popescu, directorul Directiei Siguranta si Regim Penitenciar.

In ceea ce priveste resursele umane, o analiza atenta a fluctuatiei de personal, în ultimii trei ani, arata ca numarul angajatilor, functionari cu statut special si civili, este în descrestere, ajungând ca la începutul lunii decembrie 2012, procentul de încadrare fata de stat sa fie de 74,4%, cu un punct procentual mai mic fata de 2011 si cu 4% fata de 2010, iar acest fapt a suprasolicitat cadrele existente si marind numarul orelor suplimentare efectuate. Luna decembrie aduce o îmbunatatire a acestei stari de fapt prin repartizarea a 18 absolventi ai Scolii Nationale a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna, deficitul de personal ramânând în continuare una din problemele cu care se confrunta unitatea.

“În perioada analizata, au fost aplicate 6 sanctiuni disciplinare cadrelor unitatii si, pentru 23 functionari publici cu statut special, a fost conferit Semnului onorific <ÎN SERVICIUL PATRIEI>. Serviciul siguranta detinerii si regim penitenciar a avut drept principal obiectiv reducerea gradului de vulnerabilitate, cresterea sigurantei obiectivului si prevenirea evenimentelor negative. Anul 2012 a fost un an important în planul schimbarilor modalitatilor concrete de lucru cu minorii si tinerii custodiati. Orientarea energiei mentale si fizice a minorilor si tinerilor catre cursuri de formare profesionala, activitati de scolarizare si educatie, desfasurate atât în interiorul penitenciarului, cât si în comunitate, a urmarit reducerea numarului evenimentelor negative fata de 2011, personalul sectorului fiind implicat permanent în desfasurarea în conditii de siguranta a acestor activitati. Efectivul persoanelor private de libertate rulat in spatiul de detinere, în anul 2012, a fost mai mare decât în anul precedent. Cu ocazia darii în folosinta a noilor sectii de detinere, capacitatea legala de cazare a crescut în luna decembrie de la 182 de locuri la un numar de 393. Programarea telefonica sau prin e-mail a vizitelor a condus nu numai la cresterea timpului alocat acestora, dar a redus semnificativ timpul de asteptare al apartinatorilor, fiind înregistrate 1.923 de vizite acordate si 1.094 de pachete primite. În scopul mentinerii legaturii cu mediul de suport, în cursul anului analizat au fost efectuate 41.206 de convorbiri telefonice de catre persoanele private de libertate custodiate, fiind aproape dublu fata de anul anterior, si înregistrate 3.528 elemente de corespondenta primita si distribuita. Numarul de altercatii si agresiuni între persoanele private de libertate se reflecta corespunzator în numarului de sanctiuni aplicate de Comisia de disciplina a persoanelor private de libertate, acestea fiind de 466 in 2012 fata de 362 aplicate în anul 2011”, a declarat subcomisar de penitenciare Jenie-Gianina Craciun, director Penitenciarului de Minori si Tineri (PMT) Tichilesti.

* Scolarizarea persoanelor private de libertate *

Activitatile specifice structurii de educatie si asistenta psihosociala cu minorii si tinerii s-au desfasurat, în anul 2012, conform actelor normative în vigoare, asigurându-le acestora protectia si asistenta pe plan social, scolar, educativ, profesional, psihologic, potrivit vârstei si personalitatii fiecaruia. Pe parcursul anului trecut, au fost derulate 15 programe educative; în anul scolar 2012-2013 au fost înscrisi 190 elevi. Clasele I-VIII s-au înfiintat conform protocolului încheiat cu scoala Gimnaziala Speciala Tichilesti care functioneaza în incinta unitatii, iar clasele IX-XII, cu frecventa redusa, au fost înfiintate în baza protocolului încheiat cu Liceul “Constantin Brâncoveanu” din Braila.

“În colaborare cu Scoala Româna de Afaceri si Centrul Român de Educatie si Dezvoltare Umana (CRED), unitatea a organizat cursuri de calificare în meseriile de bucatar, confectioner tâmplarie PVC, brutar, morar, zidar pentru 133 de minori si tineri. Finalizarea acestor cursuri a constat in examen teoretic si practic sustinut de participanti in fata comisiilor constituite în acest sens cu sprijinul AJOFM Braila. Lunar au fost organizate activitati de informare, consiliere si mediere desfasurate de specialisti din PMT Tichilesti, reprezentanti ai Scolii Române de Afaceri si reprezentanti CRED, în baza protocoalelor încheiate. În scopul dezvoltarii si încurajarii unor comportamente prosociale, în perioada supusa analizei au fost desfasurate numeroase activitati artistice, de difuzare a culturii, sportive si recreative si au fost organizate 20 de iesiri în comunitate, concretizate în vizitarea de obiective turistice si culturale, pelerinaje, participari la slujbele religioase sau la diferite activitati la Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeteana <Panait Istrati>. În acelasi scop, au fost organizate cu elevi de la scoli din Braila si localitatile limitrofe întâlniri si concursuri sportive sau pe diverse teme. Pe parcursul anului nu s-au produs accidente de munca, incendii sau începuturi de incendii în cadrul penitenciarului”, a mai precizat director PMT Tichilesti.

*  Proiecte de atragere de fonduri nerambursabile, in plina desfasurare *

Sefa de la PMT Tichilesti a mai specificat ca activitatea medicala a fost asigurata în spiritul dreptului la asistenta medicala, conferit persoanelor custodiate de legea de executare a pedepselor privative de libertate. In acest sens, au fost acordate 12.248 consultatii de medicina generala si s-au efectuat 4.142 de tratamente injectabile, 452 examene de specialitate si 108 investigatii paraclinice.

“Anul 2012 a continuat eforturile de implementare a proiectelor deja câstigate si de atragere de noi fonduri comunitare nerambursabile. Penitenciarul deruleaza 3 astfel de proiecte în calitate fie de partener, fie de beneficiar (Proiectul Economia Sociala – <O noua provocare in insertia pe piata muncii a detinutilor>, <Tranzitia spre libertate prin Centre Regionale de Incluziune Sociala> si <Formare, consiliere, ocupare, model interregional de reintegrare a persoanelor private de libertate>), având drept obiectiv derularea de activitati de consiliere si informare precum si de calificare profesionala”, a conchis subcomisar de penitenciare Jenie-Gianina Craciun.

Mentionam ca, in calitate de reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, comisarul sef Marian Popescu a transmis un mesaj de apreciere echipei manageriale pentru activitatile desfasurate de colectivul unitatii în anul 2012, precizând totodata si directiile prioritare ale anului 2013.

Comentarii

comentariu

About the Author

-