Published On: vin, Ian 18th, 2013

Penitenciarul Braila si-a prezentat Bilantul de Activitate pe anul 2012

Share This
Tags

* Prezentarea bilantului de activitate a avut loc pe 15 ianuarie, incepand cu orele 13:00, in prezenta comisarului sef de penitenciare Marian Popescu, directorul Directiei Siguranta si Regim Penitenciar din cadrul  Administratiei Nationale a Penitenciarelor  *

Sedinta de bilant a avut ca scop prezentarea principalelor activitati derulate in 2012 de catre serviciile si compartimentele institutiei, daca obiectivele propuse au fost indeplinite si deasemena prezentarea obiectivelor pentru acest an.

Penitenciarului Braila este organizat pe 9 servcii, compartimente si birouri: Serviciul Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, Serviciul Educatie si Asistenta Psihosociala, Serviciul Economico-Administrativ, Biroul Resurse Umane si Formare Profesionala, Compartimentul Medical, Compartimentul Informatii Clasificate, Compartimentul Juridic, Compartimentul Informatica si Compartimentul Secretariat/Relatii publice si comunicare.

Transferuri, persoane eliberate din penitenciar, si persoane eliberate conditionat

La sfarsitul anului in Penitenciarul Braila se aflau 679 de persoane private de libertate.

Prin Serviciul Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar s-a mentinut legatura cu presedintii instantelor de judecata pentru a desfasura activitatile comune privind prezentarea la instanta si solutionarea proceselor penale. In fata instantelor de judecata au fost prezentate 3505 de persoane private de libertate. Pentru liberarea conditionata a unei persoane private de libertate este necesara analiza cazurilor intr-o comisie speciala. In comisia de propuneri pentru liberare conditionata au fost analizate 550 de persoane private de libertate. Dintre acestea doar 400 au fost propuse pentru eliberare conditionata iar pentru celelalte 150 s-a propus amanarea. Au fost 20 neconcordante între propunerile comisiei de liberare conditionata si instanta, astfel  instanta de judecata si-a însusit în proportie de 96% propunerile înaintate de comisia  pentru liberare conditionata care activeaza la nivelul unitatii. In 2012 au fost eliberate 430 de persoane private de libertate si au fost ridicate pentru cercetari 10 persoane private de libertate. In urma transferurilor la Penitenciarul Braila au fost primite prin transfer 1047 de persoane private de libertate si au fost transferate 686 de persoane privte de libertate.

In comisia de individualizare a pedepselor privative de libertate au fost analizate 1220 de persoane private de libertate. Dintre acestea cele mai multe, respectiv 170 de persoane, au fost trecute la un regim superior iar  93 au fost analizate pentru stabilirea regimului de executare a pedepsei.

Sanctiuni aplicate detinutilor

Persoanele private de libertate nu au scapat nici de de santiunile disciplinare, fiind aplicate in total 296 de santiuni de acest fel. Nu au lipsit contestatiile la aceste sanctiuni care au fost in numar de 69. Doar 2 au fost admise in parte, 15 au fost anulate de judecatorul delegat, si 52 au fost respinse.

Calitatea vietii in detentie

Conform datelor oferite de Penitenciarul Braila persoanelor private de libertate le-a fost acordat dreptul la vizite. Au fost acordate 320 de vizite intime cu durata de 2 ore si 11 cu durata de 48 de ore.

Persoanelor private de libertate li s-au oferit si recompense, in numar de 1325, dintre care 27 cu permisiunea de iesire din penitenciar.

Au fost aplicate 19 interdictii de acces in penitenciar a persoanelor vizitatoare.

Prin sectorul Vizita, s-a acordat dreptul de a primi pachete, vizite si  corespondenata însumându-se astfel un numar de 8.903 vizite, 41.888  cumparaturi, 4.568 pachete,  3.666 scrisori,  100.335 convorbiri telefonice.

Evenimente negative

In camerele detinutilor au fost gasite pe parcursul anului trecut o serie de obiecte interzise. Pe primul loc se afla telefoanele mobile. Au fost gasite 195 de astfel de aparate, 52 de SIM-uri si 60 de incarcatoare improvizate.

Obiecte interzise au fost descoperite si prin postul de control al Penitenciarului. Persoanele venite in vizita au incercat sa introduca 6 telefoane mobile, 8 SIM-uri, un incarcator si 8 Pet-uri de 2 litri de bere.

Educatie si Asistenta Psihosociala in Penitenciar

Prin Servicul de Educatie si Asistenta Psihosociala a Penitenciarului reintegrarae sociala a persoanelor private de libertate. Astfel ca au fost scolarizate 119 persoane in diferite forme de invatamant.

Persoanele private de libertate au participat si la cursuri de calificare profesionala cu sprijinul AJOFM si ONG-ul CRED. Au beneficiat de 7 cursuri de calificare un numar de 85 de persoane. La programele si activitatile de asistenta psihosociala au fost incluse 80 de persoane private de libertate iar la programele de asistenta sociala, 502 persoane. In programe educative au fost implicate 317 persoane. S-au desfasurat sI 32 de activitati in comunitate la care au participat 297 persoane. Consiliere psihologica a fost acordata unui numar de 286 persoane private de libertate, consiliere sociala unui numar de 170 de persoane si consiliere educationala unui numar de 635 de persoane.

Sectorul Economico-Administrativ

Sectorul Economico-Adminsitrativ s-a ocupat cu assigurarea resurselor materiale sI financiare pentru desfasurarea tuturor activitatilor. Achizitiile publice au fost facute in conformitate cu prevederile legislative in vigoare punandu-se accent pe achizitiile prin sistemul electronic de achizitii publice (SEAP).

Veniturile pe anul 2012 au fost încasate în procent de 90,59 %, fata de prevederi (793.530 lei), cu o realizare în cifre absolute de 718.826 lei din care pentru prestari servicii 382.512 lei, pentru G.A.Z. 67.041 lei iar alte venituri 269.273 lei.

Asistenta medicala in penitenciar

Asistenta medicala a fost asigurata de cabinetul medical al Penitenciarului.  Au fost acordate 2055 de consultatii medicina generala si 2461 de tratamente injectabile si manevre de mica chirurgie. De examene de specialitate au beneficiat 381 persoane care au fost prezentate in re’eaua Ministerului Sanatatii.

Au ncesitat internare in Spitale Penitenciare 147 de bonlavi. Doar 5 bonlavi au fost dusi in spitale din reteaua Ministerului Sanatatii. La cabinetul stomatologic au fost acordate 1331 de consultatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-