Published On: joi, Ian 24th, 2013

Pe interbancar, cursul euro a urcat la 4,38 lei/euro

Share This
Tags

* Cotatiile monedei nationale au urcat pâna la 4,38 lei/euro dupa primele transferuri de joi, într-o piata linistita, evolutia fiind în linie cu deprecierea usoara afisata de valutele din regiune *

Astazi, la deschidere, euro era cotat la 4,3720 – 4,3740 lei, aproape de nivelul de ieri seara, când schimburile se perfectau la 4,3720 – 4,3730 lei/euro.

Primele transferuri au dus cursul pâna la 4,38 lei/euro, însa volumele transferate au fost reduse, potrivit dealerilor. Unii dealeri nu exclud o apreciere a leului în a doua parte a zilei, dupa licitatia Finantelor pentru obligatiunile pe zece ani, întrucât jucatorii straini par interesati si de aceasta maturitate.

Cererea jucatorilor straini pentru obligatiunile de stat au coborât randamentele la niveluri istorice la emisiunile precedente din aceasta luna, iar pentru licitatia de astazi analistii estimeaza, de asemenea, un record minim pentru aceasta maturitate. Randamentele au întrerupt trendul ascendent la jumatatea lunii decembrie, însa anuntul JP Morgan de saptamâna trecuta privind includerea obligatiunilor României într-un indice al bancii au accentuat apetitul investitorilor.

Banca Nationala a României (BNR) a anuntat un curs în crestere pentru a patra zi consecutiv, la 4,3727 lei/euro. În sedinta de marti, cursul a fost de 4,3571 lei/euro. Leul s-a apreciat semnificativ saptamâna trecuta, pe fondul interesului jucatorilor straini pentru titlurile de stat în lei. În sesiunea de joi cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro. Raportat la nivelul de joi, leul s-a întarit cu 1,8% de la începutul anului.

Pentru moneda americana, referinta a urcat cu 1,5 bani, de la 3,2658 lei/dolar la 3,2808 lei/dolar. În acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a crescut de la 3,5193 lei/franc la 3,5334 lei/franc. Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a României în functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobânzile practicate joi de banci pentru plasamentele cu scadenta la o zi au revenit aproape de rata de politica monetara, la 5-6%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-