Published On: vin, Ian 11th, 2013

Parteneriat între Ministerul Sanatatii si Alianta Pacientilor Cronici

Share This
Tags

* Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii s-a întâlnit cu reprezentantii asociatiilor de pacienti cronici si a semnat primul protocol din cel de-al doilea mandat de ministru al Sanatatii *

La intalnirea cu asocialtiile de pacienti cronici, Eugen Nicolaescu a declarat ca este de parere ca autoritatile si asociatiile trebuie sa colaboreze sincer sI deschis in interesul cetateanului.

“Sunteti printre primele persoane cu care am venit în contact de la preluarea mandatului, si asa consider ca e normal, ca autoritatile si asociatiile sa colaboreze deschis si sincer în interesul cetateanului. Eu cred ca rostul Ministerului Sanatatii este acela de a pune pacientul în centrul atentiei si de a elabora politici de sanatate pentru acesta. Urmarim aceleasi teluri, chiar daca autoritatile nu au întotdeauna capacitatea financiara, în mare parte, de a duce la îndeplinire toate obiectivele. Protocolul pe care l-am semnat demonstreaza modul în care vom lucra, transparent si în dialog continuu”, a declarat Eugen Nicolaescu în întâlnirea cu asociatiile de pacienti cronici.

Cu aceasta ocazie, ministrul Sanatatii a prezentat câteva directii pe care le urmareste în mandatul 2013- 2016, care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate.

Astfel, în urmatorii ani, Ministerul Sanatatii va pune accent pe elaborarea unor programe de sanatate de preventie realiste, care sa produca si efecte în timp.

“Daca vom reusi sa facem programe care sa se încadreze în cei 3 E- economicitate, eficienta si eficacitate cred ca ne vom atinge scopul”, a spus ministrul Nicolaescu în timpul întâlnirii.

Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca grija pentru preventie se va reflecta si în bugetul pentru 2013. În acest an, vor creste cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel incat sa descurajam internarile fictive. De asemenea, vor creste fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsa între 25-65 ani beneficiaza, gratuit, de un test Babes-Papanicolau.

“Am discutat cu fundatii si asociatii ca, în 2013, acest program sa îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea Bucuresti, urmând ca, dupa evaluarea rezultatelor sa îl extindem în 3 ani la toata populatia eligibila”,a spus ministrul Sanatatii.

De asemenea, se va încerca, tot împreuna cu societatea civila, punerea la punct a unui mecanism de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV.

Screeningul de cancer de col uterin si vaccinarea reprezinta solutiile pentru ca România sa nu mai ocupe primul loc din Europa la mortalitatea prin  cancerul de col. Tot în partea de preventie, se va relua, sub o alta forma programul de reevaluare a starii de sanatate.

“Oamenii cu care m-am întâlnit în campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. În perioada urmatoare, colegii mei vor face publice si datele programului derulat în 2007”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

În ceea ce priveste programele de sanatate, ministrul Sanatatii a declarat ca, în perioada urmatoare, în subordinea Ministerului Sanatatii se va organiza Agentia Nationala de Programe de Sanatate, acolo unde vor exista manageri pentru fiecare program în parte. Ministrul Sanatatii le-a vorbit pacientilor cronici si despre un alt obiectiv important din actualul mandat, si anume reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finantare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu si spitale. În acest an, medicina de ambulatoriu va beneficia de cresterea fondurilor cu 50%. De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela pentru definirea pachetului de baza de servicii, fara de care în continuare va exista o lipsa de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul sa cunoasca de  ce servicii beneficiaza din contributia pe care o plateste.

“Daca vom face pachetul de baza vom creste rapid si asigurarile de sanatate complementare sau suplimentare”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Ministrul le-a marturisit pacientilor ca are un plan de actiuni si masuri, un calendar pe termen scurt, mediu si lung si ca politica publica de sanatate este preocuparea fundamentala din acest mandat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-