Published On: Soare, Ian 6th, 2013

Obligatii declarative cu termen luna ianuarie 2013

Share This
Tags

* Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Braila informeaza contribuabilii ca, in aceasta luna trebuie sa depuna la organul fiscal competent toate actele fiscale, avand termene diferite *

Incepand cu luna ianuarie 2013, contribuabilii braileni vor trebui sa acorde o atentie sporita depunerii documentelor fiscale.

Astfel, pana pe 9 ianuarie, inclusiv, se depune Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, Formular 092. Se depune de catre persoanele juridice si persoanele fizice, care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in luna decembrie 2012 si sunt obligate sa isi modifice perioada fiscala devenind platitori de TVA lunar.

Pana pe 10 ianuarie, inclusiv, se depune Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul Fiscal, Formular 096. Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, cu perioada fiscala luna calendaristica, care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA.

Tot pana pe 10 ianuarie este valabil si depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA, in urma depasirii plafonului legal de scutire.

Trebuie depusa si Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Aceasta se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA, in urma depasirii plafonului legal de scutire.

Printre actele care se mai predau este si Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane fizice romane, formular 020. Aceasta se depune de catre persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA, in urma depasirii plafonului legal de scutire.

* Alte acte fiscale care se depun pana la finele lui ianuarie *

Pana pe data de 15 ianuarie, Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220, se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal.

Data de 25 ianuarie este termenul limita pentru zeci de documente. Printre acestea, mentionam: Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formular 100, cu termen lunar, trimestrial, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012; Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular 112, cu termen lunar, trimestrial, pentru obligatiile aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012; Decontul de taxa pe valoarea adaugata, formular 300, cu termen lunar, trimestrial, semestrial, anual, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2012, semestrului II 2012, dupa caz; Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA; Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoane fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania, formular 224, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie 2012; Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, formular 390 VIES, pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna decembrie 2012; Declaratie informativa privind livrarile, prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna decembrie, trimestrul IV, semestrul II 2012,  de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara, trimestriala si semestriala; Declaratie privind TVA datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat si se depune pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat; Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor, formular 104, pentru asocierile fara personalitate juridica constituite intre contribuabili, pentru trimestrul IV 2012; Declaratie privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pentru cistigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, formular 225, pentru trimestrul IV 2012.

Alte acte ce se depun sunt: Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, formular 208, se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal efectuate in semestrul II al anului 2012; Declaratia privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent, formular 094; Declaratia privind comunicarea proratei provizorii care va fi utilizata in anul 2013 de catre platitorii de TVA; Notificarea privind aplicarea sistemului TVA la incasare, formular 097, ce se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2012 si a caror cifra de afaceri obtinuta in aceasta perioada este sub plafonul de 2.250.000 lei, care sunt obligati sa aplice sistemul TVA la incasare, incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2013.

* Pe 31 ianuarie trebuie depuse formularul 010 si 220 *

In ultima zi a acestei luni, in speta pe 31 ianuarie, contribuabilii braileni, din nou trebuie sa se prezinte la ghiseele Directie Generale a Finantelor Publice. In ziua respectiva, se vor depune: Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Acest act este valabil pentru persoanele juridice, platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii sau impozit pe profit; dar si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220, persoanele vizate fiind cele fizice autorizate, intreprinderile individuale, care au obligatii declarative prevazute la art. 49, alin. (9), art. 81 din Codul Fiscal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-