Published On: mie, Ian 23rd, 2013

O raza de soare pe strada detinatorilor de masini vechi, programul “Rabla” va suferi modificari

Share This
Tags

* Ministrul Mediului, Rovana Plumb, vrea ca Programul “Rabla” sa fie modificat * Anul acesta este posibil sa demareze in luna martie si s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2 *

Conducerea Ministerului Mediului are in vedere o serie de schimbari în Programul “Rabla”. Printre acestea se afla cresterea primei de casare, de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor.

Rovana Plumb, sefa de la Mediu, a mentionat ca se poarta discutii cu privire la modalitatea de achizitionare a unui autoturism noi. Se vrea ca tranzactia sa se faca în schimbul unui singur voucher. În prezent, prin Progamul “Rabla”, o persoana poate cumpara o masina noua prezentand, pentru o reducere mai mare, pana la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzactionate pe piata libera.

De altfel, în octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara ca “ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care îsi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata”.

Programul guvernamental de casare a masinilor uzate, denumit Programul “Rabla”, permite proprietarilor cu masini mai vechi de zece ani sa duca autovehiculul la casat, primind în schimb o prima de 3.800 de lei, sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal si poate fi vandut si folosit de catre “purtatorul” acestuia pentru a obtine o reducere de 3.800 de lei la achizitionarea unei masini noi. O persoana fizica poate achizitiona o masina noua folosind un numar de maximum trei tichete valorice.

În prezent, tichetele sunt acordate proprietarilor care îsi caseaza masinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), carora Administratia Fondului de Mediu le repartizeaza aceste vouchere. La Braila, cei interesati se pot adresa acestor REMAT-uri, SC “Miorita Com” si „APAN AUTO”, fiind singurii colectori autorizati pe raza judetului nostru.

Valorificarea la liber a voucherelor si posiblitatea achizitionarii unei masini noi folosind pana la trei tichete au fost introduse în 2010 în Programul “Rabla”. În 2010, au fost casate prin Programul “Rabla” 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de masini noi cu ajutorul bonurilor valorice, fata de 32.327 de masini scoase din uz prin editia 2009 a programului. În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfarsitul fiecarui an.

Comentarii

comentariu

About the Author

-