Published On: joi, Ian 17th, 2013

Noua taxa auto, timbru de mediu doar pentru masini cu maxim 8 locuri, emisia CO2 calculata integral

Share This
Tags

* Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luând în calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca în prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmând sa scada comparativ cu valorile actuale *

Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuata o singura data pe toata durata de functionare a masinii, indiferent de câte ori aceasta va fi vânduta ulterior.

Timbrul de mediu va fi aplicat numai masinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu si celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata în continuare actuala taxa auto.

Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, în sedinta de ieri a Guvernului.

“Intentia este sa aplicam principiul conform caruia «poluatorul plateste», dar si sa încurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj în achizitionarea de masini mai putin poluante”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Conform propunerii prezentate, timbrul de mediu va lua în calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, spre deosebire de sistemul actual în care este calculata si cilindreea. Emisia de dioxid de carbon va fi luata în calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, în conditiile în care în prezent aceste emisii au o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto. Timbrul de mediu va fi calculat în continuare si în functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia. Prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totusi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea ca acest tip de masini mai are o durata scurta de functionare si, deci, va polua pentru un interval mai mic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-