Published On: lun, Ian 28th, 2013

Nicapetre, sarbatorit la Braila, creatiile sale la rang inalt

Share This
Tags

*  Cu ocazia implinirii a 76 ani de la nasterea sculptorului, desenatorului si scriitorului Nicapetre, Centrul Cultural, care-i poarta numele, a organizat o serie de activitati dedicate zilei de 27 ianuarie *

În fiecare an, în data de 27 ianuarie, Centrul Cultural “Nicapetre”, cu sediul pe strada Belvedere nr. 1, a fost gazda unor activitati dedicate aniversarii marelui artist brailean Nicapetre.

Anul acesta expozitia de sculptura împreuna cu desenele si fotografiile care o întregesc au oferit un cadru special pentru a urmari ultimul interviu (neterminat) al sculptorului, datat 12 ianuarie 2008.

Nicapetre este o personalitate complexa a artei românesti, strâns legata de locul nasterii sale, pe care se cuvine sa o cunoastem.

De la debutul în arta româneasca, adica anul 1969, Bucuresti, expozitia Cariatide, galeria Simeza, Nicapetre a lucrat, fara întrerupere, la construirea a ceea ce trebuia sa devina opera lui.

Sculptorul, desenatorul si scriitorul Nicapetre, inzestrat cu toate calitatile necesare unui sculptor (talent, viziune, forta fizica) si constient de valoarea sa, a înaintat greu, dar fara ezitare, pe drumul despre care credea ca i-a fost destinat. Pentru arta, în tinerete s-a retras din lume, izolându-se la cariera de la Magura Buzaului, la mesterul pietrar Anton Frateanu din Ciuta, de la care a învatat sa se apropie de sufletul pietrei si s-o ciopleasca, folosind uneltele traditionale ale cioplitorilor tarani: tiul, pupaza, scoaba.

*A trebuit sa plece din tara pentru ca arta sa sa fie recunoscuta *

Pentru a putea crea, Nicapetre a ales sa fie liber, parasindu-si tara si despartindu-se de familie, dar a înteles curând ca ceea ce obtinuse era libertatea de a relua drumul de la capat, în conditii dintre cele mai nefavorabile. A muncit ca un sclav atât pentru supravietuire, cât si pentru a obtine consacrarea în tara de adoptie. În anul 1991, dupa mai multe expozitii de succes în Canada, arta lui Nicapetre a fost distinsa cu Marele Premiu al Concursul International de Sculptura Henri Moore de la Hakone (Japonia), iar lucrarea premiata, Adam si Eva, a intrat în colectia Muzeului Regal din Tokio.

În anul 2002, Nicapetre s-a întors acasa învingator, si de atunci cea mai mare parte a operei lui se afla la Braila, la centrul cultural care îi poarta numele, unde este valorificata exemplar. Anul care a trecut a fost terminat catalogul sculpturilor, din acest an se lucreaza la catalogul desenelor, iar pentru anul 2016, când se vor împlini 80 de ani de la nasterea sculptorului, Muzeul Brailei are ca obiectiv editarea primei monografii Nicapetre.

Comentarii

comentariu

About the Author

-