Published On: lun, Ian 21st, 2013

Medicamentele pot duce la pierderea memoriei

Share This
Tags

* Unele clase de medicamente afecteaza memoria si alte facultati, lucru valabil mai ales la persoanele vârstnice, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Montreal *

Cercetatorii, specialisti în farmacologie si geriatrie, au studiat literatura medicala pentru a selecta cele mai pertinente lucrari despre legatura dintre tratamentul medicamentos si tulburari ale memoriei, atentiei, concentrarii si performantei intelectuale. Trei mari clase de medicamente le-au retinut atentia.

Benzodiazepinele, prescrise pentru tratarea anxietatii si insomniei, induc sistematic efecte asupra memoriei si concentrarii, existând o relatie între doza si gradul de alterare a acestor facultati.

Antihistaminicile, recomandate în tratarea alergiilor, au efect asupra atentiei si capacitatii de prelucrare a informatiei. Antidepresivele triciclice au aceleasi efecte ca antihistaminicile.

Intentia autorilor studiului, publicat în revista “Drugs & Aging”, nu consta în negarea efectelor terapeutice ale medicamentelor citate, ei dorind sa atraga atentia ca pacientii trebuie sa fie clar informati si sa discute cu medicul lor despre balanta avantaje-dezavantaje. Acest lucru este valabil îndeosebi la persoanele vârstnice, segmentul de populatie cel mai expus la consumul crescut de medicamente.

Comentarii

comentariu

About the Author

-