Published On: vin, Ian 4th, 2013

Mari descoperiri medicale in 2012

Share This
Tags

* Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul important pentru evolutia cercetarii medicale* Publicatia americana Time a facut o trecere în revista a principalelor descoperiri medicale din 2012 *

1. A fost identificata functionalitatea a 98% din genomul uman, care nu codifica gene si despre care nu se stia nimic pana acum. Se pare ca aceste portiuni de ADN sunt de fapt „creierul” geneticii umane, cele care dicteaza modul în care genele functioneaza. Fara ele, spun oamenii de stiinta, genele ar fi ca o serie de cuvinte amestecate, care nu au niciun sens. Acum cercetatorii exploreaza modalitati prin care ar putea controla sau chiar vindeca anumite boli printr-o simpla activare sau dezactivare a unor gene.

2. A început descrierea microbiomului uman, adica a numarul enorm de microbi care traiesc în corpul uman (de 10 ori mai multi decat celulele umane), despre care oamenii de stiinta spun ca ar putea juca un rol important în mai multe boli cronice si care ne-ar putea ajuta sa tratam unele dintre cele mai dificile probleme de sanatate.

3. A fost creat primul medicament care previne infectia cu virusul HIV în randul persoanelor sanatoase. Truvada este o combinatie între doua medicamente antivirale si a fost supus mai multor studii care au aratat ca poate scadea riscul de infectie pentru barbatii homosexuali si partenerii de viata ai seropozitivilor cu 42 pana la 75%.

4. Parti ale corpului uman au fost create integral în laborator, cu ajutorul celulelor stem. Cercetatorii de la Karolinska Institute, care au creat o trahee umana folosind microfibre sintetice și o baie de celule stem, au pus bazele viitorului medicinei regenerative, în care organele de care bolnavii au nevoie pentru a supravietui pot fi create din propriile lor celule stem.

5. Oamenii de stiinta au declarat ca terapia comportamentala timpurie poate ajuta la normalizarea tiparelor cerebrale care genereaza simptomele autismului. Copiii diagnosticati cu autism care au participat la programul Early Start Denver Model (ce presupune un program intensiv de socializare si educare lingivistica adresat copiilor între 1 si 4 ani) au prezentat semne ale unei activitati cerebrale foarte apropiate de cea a unui copil sanatos, rezultate care au determinat oamenii de stiinta sa afirme ca ar fi posibila stoparea unor schimbari cerebrale specifice autismului sau chiar inversarea lor.

6. A fost analizat în amanunt ADN-ul tumorilor de cancer de san si s-a constatat ca afectiunea ar putea fi mai simpla decat se credea initial. Peste 30.000 de mutatii care produc tumorile canceroase au fost categorizate în patru subtipuri principale, fapt care schimba modul în care medicii pot trata cancerul de san si pot face diferenta dintre viata si moarte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-