Published On: mie, Ian 23rd, 2013

MAI interzice legistilor sa mai refuze eliberarea expertizelor medico-legale neplatite

Share This
Tags

*Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de ordonanta prin care interzice institutiilor de medicina legala sa refuze eliberarea actelor medico-legale daca organele judiciare nu platesc în avans * Aceasta initiativa legislativa afost lansata in urma scandalului generat de cazul ucigasului Nicolae Vlad *

MAI a lansat în dezbatere publica, un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea legii ce reglementeaza activitatea si functionarea institutiilor de medicina legala. Potrivit proiectului de act normativ, devine “interzis institutiilor de medicina legala sa refuze eliberarea actului medico-legal conditionat de achitarea valorii prestatiilor medico-legale”. Demersul reprezentantilor MAI vine la cererea expresa a Ministerului Public, dupa scandalul declansat de moartea japonezei Yurika Masuno, ucise de Nicolae Vlad, individ care pâna atunci comisese alte doua crime si violase mai multe femei în vârsta. Pe lânga lipsa de interes a politistilor si procurorilor, criminalul si violatorul în serie ramasese în libertate si din cauza faptului ca Institutul National de Medicina Legala nu pusese la dispozitia anchetatorilor rezultatul unor expertize, deoarece, din lipsa de fonduri, acestea nu fusesera achitate. În acest context, anul trecut, la 7 septembrie, procurorul general a solicitat Ministerului de Interne sa faca demersuri pentru modificarea legii în asa fel încât sa elimine conditionarea efectuarii expertizelor de plata acestora.

Tot atunci, Ministerul Public s-a adresat si conducerii Institutului de Medicina Legala, sustinând ca expertizele trebuie efectuate chiar daca nu sunt platite în avans, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp în anchetarea cazurilor de omor, viol si tâlharie. Proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Afacerilor Interne presupune si faptul ca banii datorati institutiilor de medicina legala sa fie asimilati drept cheltuieli de judecata si sa fie achitati de partea care pierde procesul, adica fie din banii acuzatului, fie pe cheltuiala statului, daca inculpatul este gasit nevinovat.b În cazul în care persoana acuzata pierde si achita contravaloarea expertizelor medico-legale, acesti bani urmeaza sa se întoarca în bugetul institutiei care a platit initial expertiza.Un alt element de noutate consta în faptul ca expertizele medico-legale vor putea fi achitate si de catre partile implicate în dosar, fie ele victime sau acuzati.

În plus, Ministerul Afacerilor Interne mentioneaza în proiect ca “în costul serviciilor prestate din dispozitia organelor de urmarire penala sau a instantelor judecatoresti sunt incluse doar tarifele pentru activitatile ce constituie operatii de efectuare a constatarilor sau expertizelor, precum si altor lucrari medico-legale solicitate”.

Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au explicat, ca aceasta prevedere urmareste sa elimine alte costuri percepute de institutiile medico-legale, ca de exemplu “taxa de frigider”, în cazul infractiunilor de omor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-