Published On: mie, Ian 30th, 2013

MADR vrea sprijinirea fermelor familiale cu bani europeni

Share This
Tags

* In acest an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in vedere o serie de obiective pe care vrea sa le atinga * Un prim punct ce se vrea a fi lovit este cel referitor la sprijinirea fermelor familiale *

Fermele familiale care vor intra în noul sistem de impozitare ar putea fi sprijinite din fonduri europene pentru a-si putea desface productia obtinuta în piata.

„Mâine în Guvern vreau sa prezint o nota, si sper sa fie aprobata, prin care sa definim si sa sprijinim prin PNDR dezvoltarea fermelor familiale, fie pe cele vegetale, fie pe cele din sectorul zootehnic. Sunt foarte multi crescatori de animale dar si foarte multi din vegetal, care vor intra în sistemul de impozitare. As vrea sa vin cu masuri complementare care sa-i ajute pe acesti oameni sa faca investitii si sa-si desfaca productia pe care o obtin”, a spus ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

Daca nota va fi aprobata, seful MADR a precizat ca saptamâna viitoare va intra în Guvern hotarârea care modifica eliberarea certificatului de producator si reglementeaza activitatea în pietele din România.

„Vom avea în piete activitate de desfacere pentru producatorii adevarati, dar si pentru intermediari, care vor veni însa mai mult cu produse din import. Accesul în piata se va face în baza unui card pe care se identifica producatorul si cantitatea sau suprafata de pe care a obtinut productia respectiva, astfel încât sa nu poata comercializa mai mult decât a obtinut. În felul acesta putem sa le asiguram micilor producatori, care au trei capete si obtin lapte si brânza din productia lor, propria piata de desfacere, respectiv propria masa în piata. Ulterior, vrem sa ne îndreptam cu acea finantare din PNDR pentru modele de ferme familiale pe care le vom crea. Aceasta este modificarea principala pe care vreau sa o fac PNDR în 2013”, a mai zis ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a mentionat ca acest proiect nu este deocamdata discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, dar considera ca ar putea obtine modificarea PNDR în vederea obtinerii finantarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-