Published On: lun, Ian 7th, 2013

Lipovenii sarbatoresc astazi Craciunul in familie

Share This
Tags

* Comunitatea lipovenilor din Braila sarbatoreste astazi Craciunul. Familii intregi, de la batrani pana la copii s-au strans la biserica pentru slujba de Craciun ca in fiecare an, urmand ca apoi sa petreaca sarbatoarea Nasterii Domnului in familie la masa de Craciun cu bucate traditionale *

Conform calendarului vechi, care este decalat cu 13 zile fata de cel oficial, 7 ianuarie este prima zi de Craciun. Biserica lipoveneasca din Braila a fost neincapatoare pentru numarul mare de familii care au venit sa primeasca bucuria nasteri domnului. Slujba de Craciun este foarte importanta in comunitatea lipovenilor.  Sarbatoarea reuneste toti membrii familiei chiar si pe cei care sunt plecati in strainatate.  “Oriunde lucreaza de sarbatori vin acasa. Si fiica mea a venit din Belgia acasaa pentru sarbatori” ne-a spus o membra a comunitatii lipovenesti.

Abia dupa slujba de la biserica intrega familie merge acasa la masa de Craciun. Conform traditiei cel mai batran din familie cere in lipoveneste permisiunea de a incepe sa manance de dulce dupa lunga perioada de post. Pe rand cer  si ceilalti permisiunea catre restul familiei pentru a incepe sa manance. “Ne cerem unul altuia permisiunea: Blagosloveste-mi sa incep sa mananc. |in minte de la strabunicii mei cum faceau acest lucru. Este o chestiune de traditie. Fara asa ceva nu cred ca am putea trai. Este o traditie foarte frumoasa pentru noi” a declarat o alta membra a comunitatii.

Batranii sunt cei care tin cu regularitate postul Craciunului dar sunt si foarte multi tineri care tin post si cred in seminificatia acestuia dupa spusele multora dintre membrii comunitatii.

Toti lipovenii indiferent de varsta au cateva obiecte fara de care nu vin la biserica. “Lestovka” este o matanie decorata in mod specific care se tine in mana la fiecare rugaciune. Alaturi de lestovka se tine in mana si o batistuta. Se poarta si un brau cu ciucuri numit “pois” care reprezinta semnul crestinatatii. Crucea este nelipsita de la gat la slujba. In biserica, capul este intotdeauna acoperit de baticul care face parte din portul traditional. Fustele sunt crete, lungi si de cele mai multe ori inflorate. Bluza din portul traditional este croita dupa un model special gen clopot. si fiecare se asorteaza cu baticul, fusta, bluza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-