Published On: Soare, Ian 20th, 2013

Laminorul in pragul falimentului. “Mata moarta” plasata de la unul la altul

Share This
Tags

* Atat liderul de sindicat al laminoristilor, Constantin Iarca, cat si fostul primar al Brailei, din perioada 2004-2008, Constantin Sever Cibu, se acuza reciproc pentru problemele de la Laminorul *

Acuzatii in ceea ce priveste falimentul combinatului brailean curg din toate directiile. In anul 2004, cand soarta uzinei era amenintata, laminoristii braileni au organizat proteste cu scopul de a salva Laminorul de la un final tragic. Liderul de sindicat a cerut ajutorul municipalitatii, condusa la acea vreme de Constantin Sever Cibu, insa fara vreun rezultat pozitiv. Iarca acuza autoritatile locale de la acea vreme de indolenta. {n prezent, combinatul se afla intr-o situatie mult mai grava decat cea cu care s-a confruntat in anul 2004, falimentul fiind aproape inevitabil.

“Nu vom sta precum mielul la taiere. Noi intotdeauna am fost un sindicat puternic, cu importanta in Braila, ne-am luptat indiferent de situatie. Si in prezent, cand multi nu ne mai dau nicio sansa, noi avem in plan sa sesizam toate institutiile abilitate, Prefectura, Primarie si institutiile centrale de la Bucuresti, pentru a cere un sprijin. {n decursul anilor, am mai cerut sprijinul autoritatilor locale, in functie de evenimente, care au facut doar figuratie in Braila si nu au ajutat nicio unitate. Nici cele care au disparut nu au avut niciun sprijin. Noi ii cunoastem pe acesti oameni, care se folosesc de cetatenii Brailei, sa ajunga pe niste posturi caldute si apoi uita de oamenii de rand care sufera. Oamenii sunt convinsi ca isi vor pierde locul de munca si vor veni la proteste. Vom picheta Prefectura, dar si anumite partide, din partea carora vom simti ca ne mint si vom ajunge si la Bucuresti, unde vom picheta Ministerul Muncii”, a declarat increzator liderul de sindicat.

De cealalta parte, fostul primar al Brailei este de parere ca vina ii apartine liderului de sindicat care nu intelege ce inseamna proprietatea privata.

“Iarca si banda lui nu au facut decat rau la Laminorul. Eu daca as fi patron si as avea un asemenea sindicat, normal ca nu as face nimic pentru ei. Trebuie sa inteleaga ce inseamna proprietatea privata. Reguli poti sa faci in momentul in care societatea este rentabila, dar daca nu are profit ce tot imi spui mie de contracte pe care trebuie sa le semnez cu 7.000 de salarii. Pentru situatia in care se afla Laminorul in prezent este de vina si sindicatul. Daca exista o rupere intre patron si angajati este grav”, a declarat Constantin Sever Cibu.

* Laminoristii sunt de partea liderului de sindicat *

Chiar daca activitatea sindicala este criticata de unii politicieni, laminoristii privesc cu ochi buni deciziile luate de liderul de sindicat, pentru care ii sunt recunoscatori.

“Multumita activitatii sindicale, angajatii care au parasit societatea nu au plecat cu mana goala, au avut plati compensatorii conform Contractului Colectiv de Munca semnat. De asemenea, in prezent suntem protejati pana in luna iunie de acelasi contract, timp in care mai putem face ceva pentru a salva uzina de la un final tragic”, a declarat un laminorist brailean.

Totodata, cei aproximativ 390 de angajati ai uzinei brailene sunt convinsi de faptul ca, in momentul in care nu vor mai avea un Contract Colectiv de Munca, care sa le apere interesele, rusii de la Mechel ii vor lasa pe drumuri.

“Oamenii stau acasa si primesc un procent de 75% din dreptul salarial, conform CCM. Din iunie va fi grav, contractul va expira si ne vom pierde si posibilitatea de a avea plati compensatorii. Noi ne gandim la o strategie neagra a patronului, aceea ca va disponibiliza oamenii, dar nu acum, cand trebuie sa plateasca intre 25 si 30 de salarii compensatorii, ci in luna iunie, cand nu va mai avea nicio obligatie fata de salariati”, a precizat Iarca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-