Published On: vin, Ian 18th, 2013

Investitie de 75 milioane de euro, aproape de finalizare „Braila Winds”, primul parc eolian din judetul nostru

Share This
Tags

* La Gemenele s-a inaugurat, vineri, parcul eolian „Braila Winds”, primul din judetul nostru si din România, investitorul fiind GDF Suez Energy România * Suprafata totala este de 60 de hectare, teren pe care vor fi amplasate 21 de turbine, cu o capacitate de 47,5 MW, iar productia de energie estimata este de 130.000 Mwh anual pentru 50.000 de gospodarii anual * Cu toate ca termenul de finalizare era stabilit a fi la sfârsitul anului 2012, din anumite considerente data incheierii investitiei s-a prelungit pentru anul 2013 *

În cursul anului trecut, în comuna braileana Gemenele, a fost inaugurat santierul unde se continua desfasurarea lucrarilor pentru finalizarea parcului eolian „Braila Winds”. Investitorul este GDF Suez Energy România, a carui presedinte este Eric Stab.

Potrivit proiectului, suprafata totala este de 60 de hectare, teren pe care sunt instalate 21 de turbine cu o tehnologie de ultima generatie, cu posibilitatea de a mai fi montate înca trei turbine. Furnizorul turbinelor este compania Siemens România, care va efectua toate lucrarile de reparatii si montare, iar companiile Viarom si Energobit se vor ocupa de executia constructiilor civile si a lucrarilor electrice si mecanice. Infrastructura presupune 14 km de drumuri interioare si 23 km de cabluri de medie si înalta tensiune. Productia de energie estimata este de 130.000 Mwh anual pentru consumul a 50.000 de gospodarii anual, iar conectarea se face la Sistemul Energetic National prin statia Romanu, apartinând Electrica Muntenia Nord. Desi termenul de finalizare a investitiei era stabilit pentru finele anului trecut, lucrarile au fost prelungite, urmand a fi incheiate in cursul acestui an.

Presedintele Eric Stab sustine ca aceasta investitie este prima care se realizeaza în România si este bucuros ca vântul din aceasta zona este prielnic pentru realizarea proiectului. Mai ales ca, a aflat de la unii specialisti ca vântul bate din trei directii, motiv pentru care a decis sa denumeasca directiile.

“Acest proiect reprezinta o etapa importanta a diversificarii activitatii GDF SUEZ Energy România prin intrarea pe piata de productie de electricitate. Dezvoltarea lui se va realiza având la baza trei principii fundamentale: parteneriatul cu autoritatile locale, implicarea în comunitate si  dezvoltarea durabila. In prezent, toate cele 21 de turbine ale parcului eolian din comuna Gemenele au fost montate. Turbinele au fost livrate de catre furnizorul contractat în cadrul acestui proiect, Siemens România. Fundatia si celelalte elemente componente ale substatiei sunt fabricate în România. Proiectul a fost achizitionat de la Compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar. Punerea completa în functiune a parcului eolian de la Gemenele este prevazuta pentru începutul acestui an. Turbinele se afla, în prezent, în perioada de testare. Au fost finalizate lucrarile la statia electrica, circa 23 de km de cabluri de medie si înalta au fost realizati. La sfârsitul proiectului vor fi realizati aproximativ 14 km de drumuri interioare. GDF SUEZ Energy România analizeaza, în continuare, proiecte de productie a electricitatii din surse regenerabile la nivelul tarii, iar cele mai bune proiecte vor fi selectionate si propuse spre finantare”, a declarat Eric Stab, presedintele GDF Suez Energy România.

* Primarul Calu, bucuros de cresterea bugetului local *

Primarul comunei Gemenele, Petrica Calu, a precizat ca este extrem de încântat ca GDF Suez Energy România a decis sa faca aceasta investitie în comuna pe care o administreaza.

„Suntem bucurosi ca societatea a hotarât sa faca aceasta investitie de mare amploare pe teritoriul comunei noastre. Suntem constienti ca în urma finalizarii lucrarilor va creste economia locala. Ne bucuram ca ne considerati parteneri în dezvoltarea acestui proiect. Va vom ajuta cu toata logistica de care aveti nevoie pentru ducerea la bun sfârsit a investitiei. Ne mândrim ca avem pe raza localitatii noastre o asemenea investitie de amploare, de aproximativ 75 milioane de euro. Suntem bucurosi pentru faptul ca urmeaza sa le încasam impozite si taxe pentru ceea ce au aici, lucru ce va conduce la cresterea bugetului local si puterii economice a comunei. La un simplu calcul, ar trebui sa primim, în momentul în care vor pune în functiune investitia, aproximativ 30 miliarde de lei vechi, bani pe care bugetul local al comunei Gemenele nu l-a avut”, a precizat primarul comunei Gemenele, Petrica Calu, anul trecut, la inaugurarea santierului.

* Parcul – o investitie de mare amploare *

Managerul de proiect, Dan Vasilescu, a spus ca in 2012 s-a lucrat din greu la realizarea de drumuri si platforme, fundatii turbine, linii electrice de medie tensiune – 20 kV, sub-statiei electrice Gemenele – 20/100 kV, precum si realizarea liniei electrice de înalta tensiune – 110 kV, sistemului de telecomunicatii si integrarea parcului eolian în DEN/DET.

„Constructiile civile presupun construirea de noi drumuri, respectiv de îmbunatatire a celor existente, îmbunatatirea solului existent si realizarea de fundatii conform specificatiilor furnizorului de turbine, construirea de platforme în concordanta cu cerintele de instalare ale furnizorului de turbine, construirea de platforme temporare pentru depozitare si pre-instalare a componentelor turbinelor eoliene. În ceea ce priveste executia de lucrari electrice si mecanice, se vor instala turbine eoliene si se va face conectarea lor la Sistemul Energetic National. Referitor la prioritatile GDF Suez Energy România în implementarea proiectului, acestea constau în: respectarea normelor de Securitate si Sanatate în Munca – zero accidente; respect si sprijin pentru comunitatea locala; respect pentru mediul înconjurator”, a declarat managerul de proiect.

De mentionat ca GDF SUEZ Energy România, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, având 1,4 milioane de clienti. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business. Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy România a fost înfiintata în martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionând o retea de distributie de aproximativ 17.000 km. Judetele deservite de catre companie sunt: Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dâmbovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-