Published On: Soare, Ian 13th, 2013

Finantarea din bani publici a spitalelor private va fi sistata

Share This
Tags

* Ministrul Sanatati a afirmat ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare *

Ministrul Sanatatii a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru unitatile spitalicesti private.

“In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat, toti banii publici, vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate, sa mearga catre spitalele publice. Circa 10% exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10% va creste fondul alocat spitalelor publice pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee, daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema”, a declarat Nicolaescu.

El a afirmat ca se va stradui, impreuna cu Raed Arafat sa analizeze si sa prioritizeze fiecare problema din sistem si usor-usor, sa gaseasca solutie fiecareia, fiind clar ca nu pot fi rezolvate toate odata, intrucat nu exista banii necesari.

Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public, iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-