Published On: vin, Ian 25th, 2013

Esecul PD-L in cifre: In 6 luni a pierdut un numar de voturi mai mare decat au pierdut toate partidele, din 1996 si pana astazi

Share This
Tags

Intre 10 iunie si 9 decembrie, anul trecut, in doar 6 luni, PD-L a pierdut un numar de voturi, mai mare decat au pierdut toate formatiunile politice din Romania, din 1996 si pana astazi, laolalta.

Peste 900.000 de voturi au disparut din bazinul electoral al PDL-ului intre cele doua scrutinuri electorale, desi pentru alegerile parlamentare partidul a incercat o revigorare a imaginii publice, rezultand ARD. Schimbare ce s-a dovedit a fi total gresita, cel putin daca ne uitam la cifre.

La alegerile locale din iunie 2012, PD-L a obtinut un numar de 2,2 milioane de voturi, iar la alegerile parlamentare doar 1,2 milioane de voturi, adica 80 de mandate in Parlamentul Romaniei, din cele 588.

La parlamentarele din 2000, PD-L, pe atunci PD, a castigat putin peste 800 de mii de voturi, cam cat a pierdut in cele 6 luni din anul 2012.

Daca la alegerile precedente PD-L reusea sa coaguleze un electorat activ, votanti cu studii superioare, din orasele mari, cu varsta intre 30 si 45 de ani, la alegerile din decembrie 2012 ARD nu a fost exponentul clar al niciunui electorat. Bazinul electoral al PD-L devenind unul abstract si neomogen. ARD nu a reusit sa obtina peste 27% din voturi, in randul niciunei regiuni geografice sau grup social. De exemplu, in anul 2008, PD-L a obtinut 31% din voturile electoratului masculin, iar patru ani mai tarziu, ARD doar 20%. Cea mai dramatica pierdere suferita de partid a fost in randul persoanelor cu varsta peste 45 de ani, aproximativ 50% din acestia nu au mai votat PD-L in 2012, desi au facut-o in 2008.

Pierderile electorale ale PD-L sunt dramatice si unice in istoria acestui partid, iar schimbari surprinzatoare vor avea loc cu greu, atat timp cat formatiunea politica, in loc sa explice public esecul de la alegeri, se afla intr-o lupta interna pentru sefie si mai ales, cauta deja candidatul la prezidentiale. Desi nu si-a definit infrangerea, PD-L isi cauta prezidentiabilul, instinctual pentru o formatiune care a atins apogeul sub conducerea unui lider-locomotiva electorala.

Partdiul Democrat Liberal insa se va confrunta in continuare cu doua mari probleme, in ceea ce priveste propriul bazin electoral.  Disparitia electoratului din mediul rural, pe care organizatiile partidului din teritoriu il puteau mobiliza usor si trebuie amintit si faptul ca Traian Basescu a primit in turul 1 al alegerilor din 2009, mai multe voturi din rural, decat din urban. Alta problema este si pierderea electoratului cu studii medii si peste medie, din marile orase, anti-Iliescu, pe care PD-L-ul, sub diversele sale forme, s-a bazat. Aceasta categorie de electori s-a atasat de Traian Basescu, insa indepartarea acestuia de PD-L, si invers, a creat fragmentarea ei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-