Published On: mar, Ian 15th, 2013

Onoare si excelenta in cultura

Share This
Tags

* Marti, 15 ianuarie, a avut loc in sala de concerte a Societatii Filarmonice Lyra, cea de-a a II-a editie a Galei Premiilor Culturale Brailene *

Pentru fiecare dintre cele 13 sectiuni s-au facut nominalizari si s-au acordat Diplome de Onoare si Diplome de Excelenta.

Prima sectiune din gala a fost Sectiunea Administratie Publica. Pentru Proiectul de renovare al fantanii din Piata Traian si implicarea activa in organizarea Festivalului de teatru “Zile si nopti”, a fost premiat viceprimarul Doinita Ciocan.

Tot la acesta sectiune, diploma de onoare a revenit primarului comunei Romanu pentru eforturile de sustinere a Ansamblului artistic din comuna.

Diploma si trofeul de excelenta a revenit Prefecturii pentru prezenta activa si consecventa implicare in valorile culturale ale urbei.

Cea de-a doua sectiune in gala a fost sectiunea Institutii Publice. Pentru proiectul cultural “…greci, evrei, rusi lipoveni, turci… Braila. Reactivarea memoriei culturale a orasului”, Camelia Hristian de la Muzeul Brailei a primit Diploma de Onoare. Tot Diploma de Onoare la aceasta sectiune a obtinut si directorul adjunct al DGASPC Braila, Simona Cimpoaie.

Diploma de Excelenta a revenit comandantului general de brigada, Mircea Vladu pentru organizarea Festivalului de Muzici Militare.

Urmatoarea sectiune din gala a fost intitulata Protejarea monumentelor istorice. Nominalizat la aceasta sectiune a fost Ion Bobaru pentru restaurarea monumentului istoric “Farmacia Faltis”.Diploma de onoare a fost inmanata pentru restaurarea Casei Popeea din Braila conducerii SC. Tracon. SRL.

Diploma de Excelenta a primit-o Agentia de Dezvoltare Regionala 2 Sud Est prin Luminita Mihailov  pentru implementarea proiectului “Euroscape”.

La urmatoarea sectiune “Patrimoniu cultural mobil” a fost nominalizat Radu Tilihoi pentru promovarea traditiilor in comuna Zavoaia.

Directorul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”, Dragos Neagu a primmit Diploma de Onoare pentru punerea in valoare a cartilor rare in expozitii tematice.

Un mare nume al culturii braIlene si-a revendicat Trofeul de Excelenta, si anume Ana Maria Hartuche pentru intreaga daruire si implicare in protejarea patrimoniului cultural mobil brailean

La sectiunea Patrimoniu Cultural National Imaterial au fost nominalizate Zenovia Mocanu si Valerica Mihoci pentru organizarea Festivalului interjudetean “La portile Dorului” in comuna Gemenele. Diploma de Onoare a revenit Ansamblului Romanita reprezentat de profesorul Alexandru Marcela pentru calitatea prezentarii si rafinamentul interpretarii valorilor.

Trofeul de Excelenta a fost acordat, pentru organizarea celei de-a X-a editii a festivalului international de folclor “Cantec de dragoste de-a lungul Dunarii”, Mariei Puscaciu.

Urmatoarea sectiune a fost Sectiunea de Cultura scrisa unde a fost nominalizat Ion Volcu, sef sectie Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”, pentru coordonarea volumului “Amintiri pentru cei de maine. Interviuri cu veterani de razboi”.

Diploma de Onoare a primit-o Vasile Datcu pentru semnificativa contributie adusa culturii scrise brailene. Diploma de Excelenta nu a putut fi acordata altcuiva decat scriitorului Ioan Munteanu pentru aparitiile editorial in anul 2012 si intreaga contributie adusa culturii brailene prin cartile istorice despre urbea noastra.

La sectiunea Arte Vizuale a fost nominalizat o tanara artista, Raluca Polea, pentru expozitiile fotografice de la Muzeul Brailei “Andaluzia prin obiectiv” si “Poarta spre alta lume”.

Diploma de Onoare a revenit Marilenei Ioanid iar Diploma de Excelenta a fost acordata presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu pentru calitatea organizarii Salonului International de Caricatura Braila.

La sectiunea Muzica a primit Diploma de Onoare colonelul Petrea Gogu pentru contributia adusa in buna organizare a festivalului International al Muzicilor Militare.

Trofeul de Excelenta a fost acordat lui Nicu Teodorescu pentru recuperearea memoriei culturale a Brailei.

Dupa sectiunea Muzica a urmat sectiunea Teatru si Film la care a fost nominalizata Rodica Antonescu pentru organizarea Festivalului “Zile si Nopti” la Teatrul “Maria Filotti”. Diplome de onoare au primit actorii Alin Florea si Anca Cismaru. Un grup inedit de actori amatori au primit premiul de excelenta, grupul “Ambitiosii” format din persoane de varsta a treia dar coordonat de Claudiu Braileanu.

A existat si o sectiune mass-media. Premiul de Onoare la aceasta sectiune a revenit lui Marian Gheorghe pentru expozitia “Braila Veche” realizata cu fotografii din colectia personala. La aceasta sectiune nu s-a acordat premiul de Excelenta.

La sectiunea Societatea Civila a fost nominalizat Gabriel Lala reprezentant al  Asociatiei Clubul de Turism Proilavia pentru festivalul de tineret “Uniti prin arta”.

Binecunoscutul ansamblu “Stelute Dunarene”, prin profesorul coordonator Liliana Toader, a primit Diploma de Onoare la aceasta sectiune.

Premiul de excelenta a revenit  presedintelui Asociatiei culturale “Pro Basarabia si Bucovina”, filiala Vasile Voloc, Harabagiu Juvenale pentru intreaga activitate.

Sectiunea Promovare Culturala a avut la nominalizari un grup de fotografi amatori premiati pentru proiectul fotografic de grup “Braila prin ochii lor”.

Dumitru Stefanescu Stef a obtinut premiul de Onoare pentru participarea si premiile obtinute la festivalurile si concursurile nationale.

De premiul de excelenta s-a bucurat comunitatea rusilor lipoveni prin reprezentantul sau, Fedosia Jipa Rubanov, pentru organizarea Festivalului National al Poeziei Ruse.

Ultima categorie din gala a  fost denumita Prietenii Brailei. La aceasta categorie a fost nominalizata Maria Gancea, presedinte al comunitatii bulgare din Braila pentru infiintarea ansamblului “Boriana” al comunitatii bulgare in peisajul cultural al Brailei.

Diploma de Onoarea a primit-o Valeria Ursan, reprezentant al comunitatii armene din Braila pentru pasiune, dedicare si implicare in viata Brailei.

Diploma de Excelenta a primit-o Veronica Dobrin pentru o viata dedicata culturii brailene.

Ana Harapescu, director Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Braila a motivat alegerea acestei zile de 15 ianuarie pentru inmanarea premiilor culturale brailene, pentru a da un alt sens, o alta rezonanta mai poetica evenimentului avand in vedere semnificatia acestei zile de 15 ianuarie si anume implinirea a 163 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Partenerul principal al Directiei pentru Cultura si Patrimoniu la acest eveniment a fost Club Rotary.

Organizatorul evenimentului, Ana Harapescu a primit la randul sau un premiu din partea secretarului general pentru cultura al Ministerului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-