Published On: joi, Ian 3rd, 2013

Elevii din mediul rural vor putea participa in 2013 la concursul “Universul cunoasterii prin lectura”

Share This
Tags

* Elevii din invatamantul gimnazial din mediul rural vor putea participa in anul 2013 la concursul national “Universul cunoasterii prin lectura”, care are ca obiectiv asigurarea egalitatii de sanse la nivelul activitatii de excelenta, prin valorificarea competentei de lectura *

Potrivit Ministerului Educatiei Nationale (MEN), competitia isi propune sa valorifice si competenta pedagogica si stiintifica a profesorilor din mediul rural, oferindu-le acestora sansa de afirmare profesionala, prin valorificarea componentei de excelenta in predare-invatare-evaluare.

“Concursul stimuleaza elevii capabili de performante inalte din clasele gimnaziale din mediul rural, prin dezvoltarea pasiunii pentru cunoastere si valorificarea creativitatii. Rolul concursului este de a contribui la dezvoltarea competentelor dobandite de elevii de gimnaziu capabili de performante inalte, centrate pe urmatoarele actiuni specifice invatarii eficiente: identificarea, prelucrarea, utilizarea, exprimarea (ilustrarea, exemplificarea, transpunerea), analizarea/ sintetizarea, evaluarea/ aprecierea/ interpretarea/ modelarea. Competitia isi propune sa integreze cunostintele din diferite domenii, dobandite de catre elevi prin lectura constienta si dirijata si sa evalueze nivelul de intelegere a mesajului din textele fictionale si nonfictionale, din diferite stiluri functionale (componenta literar-nonliterar din programa scolara)”, prevede regulamentul concursului, publicat pe site-ul ministerului.

Concursul va cuprinde etapa pe comuna, etapa judeteana si cea nationala iar la primele doua etape elevii vor sustine o proba scrisa de doua ore.

La etapa nationala, echipajele vor sustine doua probe: de prezentare a unui portofoliu, o proba scrisa, cu durata de doua ore.

MEN precizeaza ca programa concursului va respecta curriculumul extins pentru clasele gimnaziale iar concursul va cuprinde exercitii de logica a comunicarii, perspicacitate, rezolvarea de probleme cotidiene, studii de caz, care sa implice valorificarea elementelor de cultura generala, prin coroborarea informatiilor pe care elevii le detin prin parcurgerea programelor scolare.

Subiectele pentru etapa nationala vor evalua deopotriva competentele de comunicare orala si scrisa la limba si literatura romana ale elevilor si elementele de cultura generala specifice gimnaziului cu respectarea programei si a particularitatilor de varsta ale concurentilor si de mediu geografic de provenienta.

La etapa nationala, din fiecare judet va participa cate un echipaj alcatuit din patru elevi (cate unul pentru fiecare clasa gimnaziala), atat de la scoli cu predare in limba romana, cat si de la scoli cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Etapa nationala din 2013 are ca tema a portofoliului “Incursiune in universul cunoasterii”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-