Published On: vin, Ian 4th, 2013

Dupa Revelion, Apocalipsa preturilor, un nou val de scumpiri se abate peste braileni

Share This
Tags

* Gazele ne vor arde la buzunar, curentul electric ne va curenta la portofel, iar preturile la combustibili ne vor secatui la pompa * În 2013 ne asteapta sapte valuri de scumpiri la gazele naturale si sapte scumpiri la energia electrica * Cresterea accizelor si alinierea la preturile europene ne scumpeste benzina, motorina si tigarile*

Chiar daca Apocalipsa profetita în preajma Craciunului nu s-a împlinit, iata ca acum, dupa Revelion, cand se da drumul la scumpiri la gaze, curent, cand se liberalizeaza preturile în tot ce înseamna energie, unde mai pui noile accize la combustibili, mai ca-ti vine sa crezi ca “Apocalipsa” vine prin posta, pe factura!

Scumpiri tinute la sertar

Tinute “la sertar de autoritati, planurile de liberalizare a preturilor la gazele naturale si energia electrica vor deveni înca din ianuarie 2013 o realitate dura atat la nivelul populatiei, cat si al agentilor economici. Cum preturile de pe piata externa sunt mai mari decat preturile reglementate de ANRE pe piata interna, “liberalizarea” se va traduce în facturile brailenilor prin “scumpiri peste scumpiri”. Calendarul de liberalizare a preturilor a fost fixat prin memorandumurile încheiate între Guvernul Ponta, FMI si Comisia Europeana, iar cele stabilite au fost transpuse în Legea energiei electrice si a gazelor naturale, aprobata în iulie 2012. Primul pas pe calea scumpirilor a fost facut mai degraba pe tacute, pe 1 decembrie, cand preturile la gazele naturale pentru agentii economici au fost majorate cu 5 la suta. Dar facturile vin acum, în ianuarie, si este doar începutul. Pentru 2013 sunt programate nu mai putin de patru scumpiri la nivelul consumatorilor non-casnici si doua scumpiri pentru consumatorii casnici. Astfel, din aprilie gazele se vor scumpi pentru agentii economici cu 5 la suta. De la 1 iulie preturile vor creste cu înca 5 la suta pentru consumatorii non-casnici, dar se va opera si o scumpire de 8 la suta si la nivelul consumatorilor casnici. Urmatoarele scumpiri vor fi de la 1 octombrie, cu majorari de 3 la suta pentru consumatorii non-casnici si de 2 la suta pentru consumatorii casnici. Prin urmare, la finalul lui 2013, în urma liberalizarii preturilor la gaze se vor înregistrat cresteri de 18 la suta pentru agentii economici si de10 la suta pentru populatie. Dar scumpirile vor continua cu alinierea totala a preturilor în 2014 pentru consumatorii non-casnici si pana în 2018 pentru consumatorii casnici.

Majorari pe piata libera

În cazul energiei electrice, startul scumpirilor a fost anuntat înca de la sfarsitul anului trecut, cand ANRE a aprobat majorarea, de la 1 ianuarie, a preturilor cu 10 la suta pentru populatie – 6 la suta determinata de recunoasterea unor costuri mai mari de productie, restul de 4 la suta fiind echivalentului sprijinului acordat producatorilor de energie regenerabila, prin sistemul certificatelor verzi. Dar pe langa aceste majorari de pret, din acest an facturile vor fi mai mari si ca urmare a procesului de liberalizare a preturilor la energie si renuntarea treptata la tarifele reglementate de ANRE. Mai exact, scumpirile vor veni ca urmare a cresterii cotelor de energie achizitionate de pe piata concurentiala. În cazul agentilor economici, prima scumpire a fost deja operata de la 1 septembrie, cand pentru acest tip de consumatori cota achizitionata de pe piata libera a fost de 15 la suta. De la 1 ianuarie 2013 s-a trecut la o cota de 30 la suta, iar din iulie procentul de achizitie de pe piata concurentiala va fi pentru consumatorii non-casnici de 65 la suta. Tot de la 1 iulie se va trece la achizitia de pe piata libera si a 10 la suta din energia pentru consumatorii casnici. În 2013, punctul culminant va fi atins în septembrie, cat energia pentru agentii economici va fi achizitionata în proportie de 85 la suta de pe piata concurentiala, iar pentru populatie se va ajunge la 20 la suta. Potrivit memorandumului cu institutiile internationale, tranzitia la achizitia totala de pe piata concurentiala a energiei pentru clientii non-casnici se va încheia în ianuarie 2014, în timp ce populatia va capata un ragaz pana în 2017.

Greu la deal cu leul mic

Nici în materie de combustibili preturile nu stau tocmai pe roze. De la 1 ianuarie intra în vigoare noul curs valutar de referinta pentru calculul accizelor. Astfel, daca în 2012 cursul de referinta a fost de 4,3001 lei/euro, în 2013 cursul de referinta va fi de 4,5223 lei/euro (cursul valutar publicat de Banca Central Europeana (BCE) în data de 1 octombrie 2012). Prin urmare, fie si numai din cauza unui curs valutar nefavorabil, accizele vor creste cu aproximativ 5,2 la suta. Cresterea accizelor se va face, desigur, resimtita în pretul final al produselor, iar carburantii nu fac exceptie. În cazul benzinei, deprecierea leului va duce, potrivit estimarilor, la o crestere de aproximativ 15 bani la litru de benzina, dat fiind faptul ca accizele reprezinta cam 30 la suta din pretul final la pompa. În cazul motorinei, scumpirile se anunta si mai mari. Asta pentru ca, pe langa efectele modificarii cursului de schimb de referinta, cresterile vor fi amplificate de majorarea accizelor pentru acest tip de carburant de la 374 la 391 de euro pe tona, o ordonanta de Guvern în acest sens fiind data înca de anul trecut. Prin urmare, în cazul motorinei înca din startul lui 2013 se anunta scumpiri de aproximativ 17 bani pe litru. Desigur, întregul ciclu de scumpiri, fie ca vorbim de energie electrica, gaze naturale, combustibili sau tigari se va regasi în preturile produselor finale din lantul economic, adica totul face simtit tot în buzunarele noastre. Prin urmare, cel putin cu facturile, în 2013 nu ne vom putea plange de “belsug”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-