Published On: mie, Ian 9th, 2013

Doua brailence au cazut prada infractorilor

Share This
Tags

* Chiar de la inceputul anului, infractorii au facut pagube importante in buzunarul unor braileni * O practica infractionala frecventa a devenit inselaciunea prin telefon *

Noi cazuri de inselaciune au intrat in atentia politistilor chiar din primele zile ale acestui an. De aceasta data, unul in care paguba este mare, respectiv 14.200 lei. O femeie a primit un telefon de la o persoana care s-a recomandat a fi propriul fiu. Acesta i-a explicat „mamei” faptul ca a fost implicat intr-un accident rutier, solicitând sa-i trimita de urgenta suma de 5.000 de lei, pentru a despagubi victima. Femeia s-a dus imediat la sucursala unei banci si, fara sa clipeasca, a trimis banii. „Fiul”, sesizând disponibilitatea „mamei”, a mai solicitat 2.000 de euro, pentru stingerea conflictului cu presupusa victima a accidentului rutier. Iar aceasta din nou a executat operatiunea de transfer bancar si a trimis banii. Si ar mai fi trimis inca 4.500 de lei, pe care „fiul” a continuat sa-i ceara cu nerusinare. Doar ca si-a sunat adevaratul fiu, care locuieste in Bucuresti si care nici macar nu are permis de conducere, fapt cunoscut foarte bine de femeie.

“Foarte multe dintre infractiuni sunt usor de comis, infractorii profitând din plin de naivitatea victimelor. Au existat declaratii ale unor recidivisti care au afirmat ca nu ar fi intentionat sa savârseasca o infractiune, dar daca tot s-a ivit ocazia, de ce nu? Chiar daca acestia  stiu exact ce risca, insa in acele momente impulsul este de nestavilit. Nici macar nu este nevoie de multa scoala pentru a insela, ci doar de anumite abilitati. Unii oameni sunt mai cerebrali, insa altii sunt preponderent emotionali si acest lucru este speculat de infractori. Acestia le induce victimelor o stare de panica si astfel reusesc sa le manipuleze cu usurinta”, a declarat agent principal de politie Camelia Bucur, purtator de cuvant al IPJ Braila.

* Oferta tentanta pentru eventuale victime *

„Avem o ofera speciala pentru dumneavoastra” este un enunt foarte des auzit pe strada sau când deschidem usa de la intrare si care ar trebui sa aiba drept replica prompta „Multumesc, nu ma intereseaza!”. Doar ca foarte multi, in goana dupa chilipiruri, nu se gândesc la faptul ca nicio persoana fizica nu are ce oferte speciale sa ne prezinte, deoarece acestea sunt practicate in magazinele consacrate.

De curând, a intrat in atentia Politiei situatia unei batrâne din municipiul Braila, care sub pretextul ca ii sunt oferite produse minune de curatenie, a fost pagubita de 1.000 lei la plecarea vânzatoarelor ambulante din locuinta sa.

* Sfaturi de la politistii braileni *

Politistii atrag insistent atentia brailenilor cu privire la aceste tipuri de infractiuni si la amploarea pe care au luat-o in ultima perioada si ofera cetatenilor diferite recomandari.

“Daca vi se solicita la telefon sa trimiteti bani, verificati orice informatie prin care vi se cere sa trimiteti bani, prin terti, unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionanta. Nu trimiteti bani celor care va solicita acest lucru prin telefon. Trebuie sa stiti ca in caz de accident nu este nevoie de bani, ci de ingrijiri medicale de urgenta care sunt gratuite. Verificati daca informatia este adevarata. Sunati pe numarul de telefon pe care comunicati de obicei cu presupusa victima sau chiar mergeti la locul presupusului accident. Nu dati curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reincarcare. {n cazul in care sunteti anuntati ca ati câstigat un premiu neasteptat, trebuie sa manifestati prudenta atunci când vi se aduce la cunostinta ca ati câstigat un premiu la un concurs la care nu ati participat vreodata. Simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune inscrierea automata la vreun concurs, fara consimtamântul abonatului. Daca nu v-ati inscris la un concurs nu puteti fi câstigator. Nu achitati niciodata in avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizeaza abia ulterior. Ca sa va convingeti ca nu este o inselatorie, sunati la operatorul de telefonie sau societatea/institutia care a organizat presupusul concurs. Daca persoane necunoscute va prezinta oferte <speciale> la diferite produse, trebuie sa tineti cont de anumite amanunte. Legitimati orice persoana care pretinde ca reprezinta o anumita institutie si, daca aveti dubii, refuzati colaborarea pâna clarificati daca persoanele in cauza au fost trimise sau nu de institutia in cauza. Nu invitati comercianti ambulanti in casa. Fiti vigilenti in situatia când diverse persoane incearca sa va convinga sa achizitionati produsele pe care le comercializeaza, sub pretextul ca au fost trimise la dumneavoastra de rude sau cunoscuti. Fiti foarte atenti la ofertele pe care vi le fac vânzatorii ambulanti, pentru ca de multe ori, in spatele acestor tentatii, se poate ascunde o incercare de inselaciune”, a mai zis Camelia Bucur.

Oamenii legii ii mai indeamna pe oameni sa incerce sa retina amanunte legate de aspectul fizic, semne particulare care pot fi utile in cazul in care au fost victima unei inselaciuni si trebuie sa sune cât mai repede posibil la numarul unic de urgenta 112 pentru a semnala situatia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-