Published On: vin, Ian 4th, 2013

Decesele anului 2012, Braila a pierdut mai multe valori

Share This
Tags

* Anul trecut a fost marcat de trecerea in nefiinta a fostului director al Bibliotecii “Panait Istrati”, Rodica Draghici, a medicului endocrinolog si consilier judetean Victor Lepadatu precum siI a omului de afaceri Ilie Parashiv *

Rodica Draghici, fost director al Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”, a încetat sa se mai lupte cu boala necrutatoare care o macina de mai bine de un an de zile. A fost un om de cultura, a luptat mereu pentru modernizarea institutiei pe care a condus-o timp de aproape 20 de ani. Biblioteca braileana a devenit, prin grija ei, continuata de succesori, una dintre cele mai moderne din tara.

Rodica Draghici s-a nascut la Motaieni, judetul Dambovita, pe 20 aprilie 1946. A urmat scoala elementara în comuna natala, iar studiile liceale le-a facut la scoala Medie Mixta din Pucioasa. În 1968 a absolvit Facultatea de Filologie, sectia biblioteconomie, din Bucuresti si a fost repartizata la Braila. A trecut prin toate treptele carierei profesionale, a fost bibliograf si bibliotecar, iar din 1989 a fost director al Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” pana în 2008. Doi ani a mai ocupat functia de director adjunct, pentru a sprijini noua conducere a institutiei în continuarea proiectului de modernizare a bibliotecii.

A trait 44 de ani în orasul de pe malul Dunarii, timp în care a avut multe realizari. A fondat si a condus ca presedinte Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca “Panait Istrati”, a participat la numeroase colocvii în tara, dar si în Ungaria, Danemarca, Bulgaria. Este autor, împreuna cu Stanca Bounegru, al cartii “Tipografii brailene 1838 – 1944”, coordonator al volumului “Fanus Neagu si Braila”, aparut în 2002, si editor al cartii “Cuvant la sfintirea Bisericii Sfantul Nicolae din orasul Braila de Ioan Penescu”, împreuna cu Stanca Bounegru, în 2003. Prin fondarea editurii “ExLibris”, în 1999, a contribuit serios la promovarea literaturii locale, publicand peste 40 de volume apartinand scriitorilor braileni. A semnat numeroase articole de specialitate, prezentari, recenzii, interviuri în diverse ziare si reviste precum: “Biblioteca” de la Bucuresti, “Libertatea”, “Braileanul”, “Monitorul de Braila”, “Ancheta”, “Dunarea”, toate din Braila si “Antares” din Galati. Rodica Draghici a primit distinctii, diplome si premii, unele dintre cele mai valoroase fiind: Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, Categoria A – Literatura, acordat de Presedintele Romaniei în 2004, Premiul Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, în 2002, acordat pentru cartea “Tipografii brailene”.

Doctorul endocrinolog Victor Lepadatu s-a stins din viata pe 13 august in urma unei comotii cerebrale suferite la Spitalul Municipal din capitala. La 62 de ani, cu o cariera medicala de invidiat, Victor Lepadatu a parasit aceasta lume lasand in spate ani de zile de cercetare si documentare in domeniul endocrinologiei. Adus pentru un control la Spitalul Judetean Braila, medicii care erau de garda au hotarat ca doctoral Lepadatu sa fie transportat de urgenta la Spitalul Municipal din Bucuresti. Acesta a decedat inainte ca doctorii din capitala sa poata interveni asupra problemei medicale de care Victor Lepadatu suferea.

Omul de afceri, Ilie Paraschiv, s-a stins din viata la varsta de 56 de ani dupa o operatie de transplant de cord la Clinica din Targu-Mures. Medicii l-au operat pe Ilie Paraschiv în  dar ulterior au aparut complicatii, iar la circa doua ore de la finalizarea operatiei, pacientul a decedat. Afectiunea lui Ilie Paraschiv era mai veche, el fiind cunoscut ca un bolnav cardiac cronic, luat în evidenta atat de medicii din Braila, cat si de cei de la Clinica de Cardiologie din Targu Mures, unde a mai fusese internat în urma cu ceva timp. Boala se acutizase în urma cu doua saptamani de la operatie, din cauza unei raceli puternice, astfel încat a fost necesara internarea lui de urgenta. Medicii braileni au reusit sa-l stabilizeze, însa au considerat ca pacientul are nevoie de investigatii suplimentare, care nu puteau fi efectuate la Braila. În aceste conditii, pe 27 martie, omul de afaceri a fost preluat cu un elicopter SMURD si transportat la Targu Mures. Medicul curant al pacientului, dr. Bogdan Minescu, seful Sectiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean Braila, a fost cel care a solicitat interventia elicopterului SMURD. La momentul respectiv, cardiologul a declarat ca Ilie Paraschiv, care suferea de afectiuni medicale cronice, fusese internat cu stare de instabilitate în urma cu mai multe zile si avea nevoie de investigatii suplimentare la Clinica din Targu Mures. Potrivit medicului, cand a fost preluat de SMURD, omul de afaceri nu era în stare critica, fiind stabilizat. Ajuns la Clinica din Targu Mures, medicii i-au facut pacientului mai multe investigatii si au decis sa îl supuna interventiei chirurgicale de transplant de cord, careia nu i-a supravietuit. Se pare ca omul de afaceri brailean era înscris pe lista de asteptare pentru transplant, însa trebuia gasit un donator compatibil. Potrivit unor surse, în urma cu ceva timp, medicii ar fi gasit o inima compatibila pentru Ilie Paraschiv, însa acesta ar fi refuzat operatia, temandu-se de ce este mai rau.

Comentarii

comentariu

About the Author

-