Published On: mie, Ian 16th, 2013

De la 1 februarie, procesele vor trece mai intai pe la mediator

Share This
Tags

* Incepand cu luna viitoare, instantele de judecata nu vor mai primi cereri daca partile nu vor dovedi ca s-au informat macar despre varianta rezolvarii amiabile a conflictului *

Aveti de gand sa deschideti un proces de divort sau sa va dati in judecata angajatorul? Ei bine, trebuie sa ttiti ca de la 1 februarie nu o veti mai putea face, daca nu treceti intai pe la mediator. Instantele nu vor mai primi actiunile decat daca se face dovada informarii cu privire la posibilitatea rezolvarii conflictul in mod amiabil, fara a mai apela direct la judecator. Din luna octombrie 2012, procedura informarii privind medierea a devenit obligatorie pentru parti, dar nu era sanctionabila. Prin OUG 90 din 12.12.2012, publicata in Monitorul Oficial 878/21.12.2012, s-au corelat prevederile din Legea Medierii cu cele ale noului Cod de Procedura Civila care va intra in vigoare de la 1 februarie 2013, astfel incat instantele vor respinge orice actiune pentru care nu s-a indeplinit procedura informarii privind medierea, aplicand sanctiunea inadmisibilitatii.

“Informarea este gratuita, partilor prezentandu-li-se notiunea de mediere, drepturile lor, avantajele medierii, rolul mediatorului. Numai in urma acestei tedinte de informare partile vor decide daca urmeaza calea medierii pentru rezolvarea conflictului sau vor merge mai departe, la instanta. In cazul in care partile aleg medierea, vor incheia un contract de mediere, iar daca nu, mediatorul le va elibera, dupa caz, actele cu care se va putea face dovada, la instanta, ca a fost indeplinita procedura”, precizeaza Anca Simona Cinepa, presedintele Camerei Mediatorilor Galati.

Astfel, daca la informare participa ambele parti implicate in conflict, se va elibera un certificat de informare, iar daca numai una dintre parti se prezinta si cealalta nu da curs invitatiei mediatorului, atunci se va emite un proces verbal care constituie dovada in fata instantei ca a fost indeplinita procedura prealabila. In cazul in care partile decid sa isi rezolve conflictul prin mediere, la final intelegerea lor va fi consfintita printr-un acord cu care se vor prezenta, dupa caz, fie la notar pentru autentificare, fie la instanta.

“Romanii, in general, sunt reticenti in ceea ce priveste medierea pentru ca sunt tentati sa creada ca justitia se face numai in fata judecatorului. La mediere vor fi puse fata in fata pentru o intelegere, iar acest proces de mediere va fi ceva normal in timp”, a declarat avocatul George Caranica.

Avantajele medierii

Medierea vine cu o serie de avantaje, cele mai multe fiind, indiscutabil, de partea partilor. Beneficiile rezolvarii amiabile a conflictelor sunt: costuri mai mici (nu se datoreaza taxe de timbru);  In majoritatea cazurilor, taxa de timbru platita anterior demararii procedurii medierii se returneaza, daca partile ajung la un acord ti nu mai este necesara interventia instantei de judecata. O singura exceptie exista de la aceasta reglementare si anume taxa de timbru platita in cazul transferului de proprietate, care nu se mai returneaza. Cauzele care pot fi rezolvate la mediere

Conflictele care pot fi rezolvate la mediere si pentru care, implicit, este obligatorie procedura informarii prealabile, vin din cele mai diverse domenii. Astfel, veti putea apela la un mediator daca vreti sa divortati, aveti o divergenta legata de exercitarea unui drept de proprietate sau ati fost victima unei agresiuni.

Drept civil: granituiri, revendicari, pretentii, evacuari, obligatii de a face, partaje, raporturi locative.

Dreptul familiei:  divorturi, partaje bunuri comune, incredintari minori etc.

Dreptul penal: infractiunile pentru care actiunea penala se pune in mitcare la plangerea prealabila, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Iata care sunt acestea: infractiunea de lovire sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, amenintarea, seductia, furturile la plangerea prealabila, abuzul de incredere, distrugerea – art. 217. alin. 1. Cod penal, tulburarea de posesie, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, tulburarea folosintei locuintei.

Dreptul comercial: somatii de plata, pretentii etc.

Litigii de munca: drepturi banesti, desfacerea contractului individual de munca etc.

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege.

Unde gasim un mediator?

Listele mediatorilor autorizati sunt afitate pe site-ul Consiliului National de Mediere, www.cmediere.ro, la sectiunea “Tablouri/liste” sau la instantele de judecata. In fiecare oras, asociatiile profesionale au afisate la instante, alaturi de tablourile avocatilor, cate un tablou care cuprinde numele si datele de contact ale mediatorilor afiliati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-