Published On: joi, Ian 31st, 2013

De la 1 februarie creste pretul la bere

Share This
Tags

* Accizele la bere vor creste cu 10% de la 1 februarie, conform celor mai recente modificari ale Codului Fiscal, iar studiul de impact al Ministerului Finantelor Publice, estimeaza o crestere a preturilor cu 2% *

Accizele la bere nu au mai fost majorate de cinci ani, iar masura va aduce suplimentar la buget 80 de milioane de lei. Reprezentantii Asociatiei Berarii României, ABR, sustin ca majorarea cu 10% a accizei pentru bere nu îsi va atinge scopul, iar impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat. Din datele oficiale reiese faptul ca, în anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au înregistrat o valoare de 59,27% din totalul valorii obtinute pentru întreaga categorie de produse cu alcool accizabile, în acest timp, media europeana fiind de 31,26%.

De asemenea, încasarile de acciza la categoria bere, în 2012, au fost de 620 milioane lei, fata de cele 580 milioane lei din 2011. Productia de bere din România raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hectolitri, importurile situându-se la doar 1,5% din total.

În prezent, la nivel national, functioneaza 20 de fabrici de bere, iar în sectorul de profil genereaza direct sau indirect 76.000 locuri de munca, în timp ce 98,4% din berea consumata în România este provenita din productia interna.

Potrivit Codului Fiscal modificat, nivelul accizelor pentru bere creste de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizata de micii producatori de bere, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. De asemenea, aceste cote de accize pentru bere si bauturi fermentate, altele decât bere si vin, trebuie corelate cu continutul de alcool si procesul de productie. Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs. România practica nivelul minim de accize impus la nivelul Uniunii Europene, respectiv 0,748 euro/hl/grad Plato

Comentarii

comentariu

About the Author

-