Published On: joi, Ian 10th, 2013

De ce degetele noastre se incretesc in apa

Share This
Tags

* Daca avem degetele ncretite dupa ce le-am tinut prea mult in apa, asta nu inseamna ca pielea noastra este ca un burette * Cel putin, aceasta este concluzia la care au ajuns in final cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie *

Fenomenul incretirii sau zbarcirii pielii degetelor tinute mai multe minute in apa il cunoastem cu totii. Mult timp, biologii au crezut ca aceasta reactie se datoreaza caracterului spongios al epidermei, care lasa apa sa treaca sub piele, umfland-o.

Teoria a fost insa subminata de studiile recente intreprinse de cercetatorii de la Universitatea Newcastle, conform Terrafemina.

Acest proces activ ar fi in realitate cauzat de contractia vaselor sangvine si comandat de sistemul nervos. Ori, cercetatorii britanici estimeaza ca daca sistemul nervos central functioneaza, asta implica faptul ca incretirea are o functie specifica, aceea de a asigura o mai buna prindere a obiectelor umede.

“Noi am demonstrat ca degetele ridate asigura o aderenta mai buna in conditii umede. Esta ca la santurile pneurilor care, pe o suprafata mai mare, fac ca ele sa ramana in contact cu drumul, asigurand o aderenta mai buna”, rezuma Tom Smulders, conducatorul studiilor din Newcastle.

De altfel, Tom Smulders si echipa sa au recrutat voluntari carora le-au cerut sa prinda bile de diferite dimensiuni, mai intai cu mainile uscate, apoi dupa ce le-au scufundat timp de 30 de minute in apa calda.

Cobaii prindeau mai repede bilele umede, cand degetele lor erau incretite. Nicio diferenta semnificativa nu a fost inregistrata in privinta prinderii obiectelor uscate.

“Daca ne intoarcem in timp, incretirea pielii degetelor noastre i-ar fi putut ajuta pe stramosii nostri sa-si recolteze hrana din apa sau vegetatii umede”, estimeaza Tom Smulders.

Comentarii

comentariu

About the Author

-