Published On: Soare, Ian 6th, 2013

De Boboteaza, Razvan Rahel a recuperat crucea aruncata in Dunare

Share This
Tags

* Din cei 7 participanti la prinsul Sfintei Cruci, mai rapid decat toti a fost Razvan Rahel, de 26 ani, din Braila, care a primit din partea Primariei si Episcopiei Dunarii de Jos suma de 700 de lei * Tanarul brailean se afla pentru al optulea an cand participa, de aceasta data norocul surazandu-i *

Astazi, Inca de la prima ora a diminetii, sfanta Liturghie, oficiata in cadrul catedralei „Nasterea Domnului”, de Inalt Prea Sfintitul Dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a adunat sute de crestini care au asistat la slujba.

Se pare ca nici anul acesta vremea de afara a tinut cu cei peste 2.000 de braileni aflati pe Faleza Dunarii, participand la Boboteaza si dornici sa primeasca sfanta agheazma mare de IPS Casian Craciun si cei 20 de preoti. Din strabuni se spune ca astazi ar fi trebuit sa fie un ger napraznic, de crapa pietrele, dar gradele din termometru au urcat in dreptul cifrei patru-cinci.

Odata incheiata slujba de la Catedrala, a urmat ca in fiecare an, o procesiune, pe Calea Calarasilor, pana pe Esplanada Dunarii, la care au luat parte sute de credinciosi, precum si oficialitati locale. Printre acestia au fost: primarul Aurel Simionescu, viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila, vicepresedintele CJ, Florin Mija. Ajuns la malul Dunarii, intregul alai s-a oprit pe Esplanada, unde a avut loc o noua slujba religioasa, menita sa asigure sfintirea a peste cinci tone de apa, pregatite, in mod special, pentru aceasta zi.

Dupa ce a fost tinuta ceremonia religioasa si sfintirea butoaie pline cu agheazma, de la ora 12.35, oficialitatile in frunte cu IPS Casian Craciun au urcat pe vaporul amplasat la malul Dunarii pentru aruncarea crucii special confectionata pentru aceasta zi. Acest moment a fost cu nerabdare asteptat de multimea de braileni.

* Razvan Rahel a recuperat crucea din Dunare *

In acest an s-au inscris 7 tineri pentru a se arunca in apele fluviului sa scoata crucea. Cel mai rapid dintre toti a fost Razvan Rahel, care a primit din partea Primariei si Episcopiei Dunarii de Jos suma de 700 de lei. Este pentru al optulea an cand participa, dar in acest an norocul i-a suras, mai ales ca anul trecut la fost la un mic pas de a recupera crucea din Dunare.

Cei care s-au aruncat in Dunare pentru recuperarea Sfintei Cruci au fost: Daniel Nichitelea; Adrian Cochirleanu; Valentin Angheluta; Alexandru Petcu; Razvan Rahel; Cornel Chituta; Aurelian Dinicu.

Dupa ce s-au imbracat, tinerii au fost invitati pe vaporul-restaurant „Swing”, aici primind daruri si urari de bine din partea oficialitatilor locale. Aici au fost prezenti deputatii Vasile Varga, Dorin Petrea, Marian Dragomir, dar si primarul Simionescu, viceprimarii Ciocan si Danaila si vicepresedintele Mija. Invingatorul are numai 26 ani, este agent comercial si instructor la Clubul “Orizont 24”, in cadrul caruia copii sunt antrenati in arta karatelor. “Nu-mi doresc nimic mai mult decat sanatate, ca restul vine de la sine, prin munca si stradanie. Sunt bucuros ca in acest an am reusit sa prind crucea, mai ales ca anul trecut am fost la un pas mic de a o recupera. Sper ca Dumnezeu sa-mi dea in continuare putere de munca”, ne-a declarat Razvan Rahel, adaugand ca in ceea ce priveste crucea, o va pastra cu sfintenie.

Alaturi de cei 7 baieti care s-au incumetat sa sara in apa rece a Dunarii, au fost si medicii de la ambulanta, insa nu a fost necesara interventia acestora

Sarbatoarea de Boboteaza a fost cinstita cum se cuvine si in comuna Gropeni. Aici, dupa slujba religioasa, s-a trecut l-a sfintirea cailor si aruncarea crucii in Dunare. Traditia botezului cailor se mai pastreaza inca, anul acesta zeci de gospodari si-au adus animalele la Dunare pentru a fi binecuvantate in aceasta zi mare in care crestinii sarbatoresc Botezul Domnului Iisus Hristos. Din batrani se spune ca o data botezate cabalinele vor fi sanatoase tot timpul anului.

* Agheazma, mare facatoare de minuni *

Se spune ca sfanta agheazma din ziua de Boboteaza are puteri tamaduitoare si de aceea este numita Agheazma Mare. Pentru ea, mii de credinciosi au venit la malul Dunarii, bucurosi sa duca in casa lor stropi de sfintenie. Ca unii au luat apa sfintita cu kilogramele sau ca altii, care au venit mai tarziu, nu au mai apucat, sunt evenimente inerente unui asemenea moment. Importanta ramane, insa, sarbatoarea in sine, puterile tamaduitoare ale apei sfintite, careia credinta ii da minunea.

Puterile tamaduitoare ale Agheazmei Mari sunt evidente pentru toata lumea, indiferent de pozitie sociala, credinta sau varsta. Nimic nu poate contesta faptul ca aceasta apa este plina de har, dar ca sa aiba efect, fiecare dintre cei care o folosesc nu trebuie sa uite ca, mai inainte de toate, trebuie sa creada in minunea ei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-