Published On: mar, Ian 8th, 2013

Datele fiecarui pacient inregistrate pe noile carduri de sanatate, cat vor costa informatiile vitale despre pacienti

Share This
Tags

* In cursul acestui an, persoanele majore vor primi carduri electronice de sanatate care vor fi obligatorii la fiecare vizita la medic * La primirea cardului de la medicul de familie, pacientii vor raspunde, printre altele, daca sunt de acord ca grupa sanguina si Rh-ul sa fie inscriptionate pe card si daca vor dori sa devina donator de organe post-mortem *

Pacientii sunt scutiti de la plata si distributia cardului national (electronic) de sanatate. Daca acestia vor dori ca informatii precum grupa sanguina, factorul Rh si consimtamantul pentru donarea de organe post-mortem sa fie inscriptionate pe cardul lor electronic de sanatate, atunci trebuie sa fie pregatiti sa achite intre 145 de lei si 159 de lei. Pentru limpiditate, inscriptionarea cardului cu alte informatii decat cele antementionate e gratuita.

Amintim ca in mod obligatoriu, cardul national de sanatate are inscriptionat pe fata numele si prenumele asiguratului, un cod unic de identificare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, numarul cardului si data expirarii.

In afara de aceste informatii, vor fi intrebati de medicul de familie la intrarea in posesia cardului daca sunt de acord ca o parte sau toate informatiile pe care le vom prezenta in continuare sa fie inscriptionate pe cipul cardului: grupa sanguina si Rh-ul, bolile cu risc vital si cele cronice de care suferi dar si daca sunt de acord sa devina donator de organe post-mortem.

Intrebarile la care vor raspunde posesorii de carduri electronice la primirea acestuia de la medicul de familie, prevazute in documentul insotitor al cardului electronic de sanatate, pot fi citite aici.

“Va rugam sa va exprimati acordul sau dezacordul inscriptionarii datelor medicale prin bifarea casetelor corespunzatoare de mai jos:

• Grupa sanguina si Rh-ul DA □ NU □

• Bolile cu risc vital de care suferiti DA □ NU □

• Bolile cronice de care suferiti DA □ NU □

• Sunteti sau doriti sa deveniti donator de organe? DA □ NU □

Semnatura posesorului de card           Semnatura si parafa medicului de familie

Data                                                                ……/ …../…..”

E dreptul fiecaruia sa refuze ca toate aceste date sau o parte dintre ele sa fie inscriptionate pe cardul sau de sanatate. Trebuie stiut faptul ca in situatiile de urgente medico-chirurgicale, lipsa inscriptionarii pe card a unor date medicale vitale pot periclita viata.

Cat va costa pentru ca grupa sanguina si Rh-ul sa fie inscrise pe card

Precizam ca pacientii care stiu deja grupa sanguina si Rh-ul nu vor plati ca aceste informatii sa fie inscriptionate pe cipul cardului (evident, in cazul in care sunt de acord). Pacientii care nu stiu aceste informatii vor solicita unui laborator de analize determinarea grupei sanguine (in sistem ABO) si a factorului Rh. Aceste analize nu sunt decontate de Casa de Asigurari, cu exceptia gravidelor.

Drept care, in afara de gravide, pacientii care vor sa afle aceste informatii vor plati in total intre 21 de lei si 35 de lei, functie de laboratorul medical pentru care opteaza. Punctual, determinarea factorului Rh costa intre 11 lei si 17 lei, in timp ce determinarea grupei sanguine in sistem ABO se inscrie in intervalul 10 lei-18 lei.

“Vreau sa-mi dau consimtamantul pentru donarea de organe si ca el sa fie inscris pe cardul meu de sanatate”.

Pasii care trebuie parcursi daca se doreste ca aceasta informatie sa fie inscrisa pe cardul  de sanatate

Pacientii majori care vor sa-si dea consimtamantul pentru donarea de organe, tesuturi si/sau celule vor completa o declaratie al carei model il gasiti la finalul acestui articol, in care vor specifica organele, tesuturile si celulele pe care sunt de acord sa le doneze post-mortem.

Pacientii vor solicita unui notar public autentificarea declaratiei prin care isi dau consimtamantul in vederea donarii post-mortem si in scop terapeutic a organelor, tesuturilor si/sau celulor.

Ca ordin de marime, costul unei astfel de declaratii-acord se ridica la 124 de lei, cu TVA inclus, la un birou notarial din Bucuresti.

Pacientii vor merge la medicul de familie cu aceasta declaratie care mai departe va inscriptiona informatiile privind consimtamantul pentru donarea de organe post-motem pe card.

Dupa primirea cardului electronic de sanatate, e obligatoriu ca de fiecare visita la un medic din sistemul public de sanatate sa se prezinte cardul. In caz contrar, nu se pot primi servicii medicale platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale, bolilor cu potential endemo-epidemic si a celor prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarii evolutiei sarcinii si a lauzei, serviciilor de planificare familiala, adica tot ce este cuprins in pachetul minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-Cadru.

CNAS recomanda sa ai permanent la tine cardul national de sanatate, recomandare justificata mai ales pentru cazuri de urgenta medicala.

Modelul Declaratiei

DECLARATIE

Subsemnatul…………………, domiciliat in localitatea…………., tara……….., nascut la data de …………….., in localitatea……….., judetul………., tara……….., cu CNP…………….., fiul lui……….. si al……….. informat (informata) si constient (constienta) asupra riscurilor si beneficiului transplantului de organe, tesuturi si celule umane, in concordanta cu dispozitiile legale in vigoare referitoare la prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule umane, declar ca sunt de acord cu inscrierea mea ca donator voluntar post-mortem pentru urmatoarele organe, tesuturi si celule: ………………………………………………………………………………………………

Sunt de acord cu investigarea mea periodica si gratuita privind starea mea de sanatate.

Potrivit legii, asupra hotararii mele pot reveni oricand, cu conditia ca actul scris de revenire sa fie semnat si de doi martori.

Data ………………………………

Semnatura ………………………….

Notar ……………………………..

Comentarii

comentariu

About the Author

-