Published On: lun, Ian 7th, 2013

Cuplurile brailene interesate de adoptii

Share This
Tags

* Brailenii se arata interesati sa adopte copii. Zece copii orfani au fost adoptati pe parcursul anului trecut.*

Motivatia principala pentru a adopta un copil este faptul ca nu pot avea propii copii.  Varsta micutilor adoptati in 2012 se incadreaza in intervalul 0-5 ani. Pe langa cei 10 copii care au fost adoptati, alti 51 au fost declarati adoptabili si 61 de copii asteapta inca sa fie declarati adoptabili.

Cuplurile care isi exprima dorinta de a adopta un copil trebuie sa indeplineasca cateva conditii. Pentru a putea adopta, persoana sau cuplul catre doreste sa faca acest lucru trebuie sa obtina atestatul de adoptator sau familie adoptatoare. Pentru a obtine atestatul se depune o cerere scrisa catre D.G.A.S.P.C. (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) Braila.  Dupa depunerea documentatiei necesare are loc un proces de evaluare a adoptatorului sau familiei adoptatoare, evaluare care parcurge 3 etape. Are loc o evaluare sociala urmata de evaluarea psihologica. {n final se face pregatirea pentru asumarea rolului de parinte, realizata de compartimentul de specialitate.

Pe parcursul a trei sesiuni desfasurate la un interval de 5 zile familia sau persoana care doreste sa adopte va fi pregatita pentru asumarea rolului de parinte.  Atestatul eliberat este valabil un an de zile dupa care se prelungeste pana la incuviintarea adoptiei

Noua lege a adoptiei usureaza procedura de adoptie

Noua lege a adoptiilor introdusa la jumatatea anului 2012 usureaza procedura de adoptie. Aceasta are in vedere cresterea numarului de copii adoptati si reducerea perioadei petrecute in plasament.

Noua lege a adoptiei mai  prevede ca atunci cand este dat spre adoptie se tine cont si de parerea copilului in cazul copiilor peste 10 ani care sunt incurajati sa isi exprime preferinta. Este mai important refuzul unui copil decat al unei familii avand in vedere ca se cauta o familie pentru copil si nu invers.

Strainii nu mai pot adopta copii din Romania. Familiile romanesti care vor sa adopte un copil, trebuie sa locuiasca pe teritoriul Romaniei în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de atestare fara a avea absente care cumulate sa depeasca 3 luni. O alta conditie este sa nu fi fost decazut din drepturile parintesti  nu aiba copii în sistemul de protectie social iar starea de sanatate sa nu fie periclitata de o boala psihica.

Potrivirea este stabilita printr-un sistem electronic si prin intalniri

Evaluarea persoanei sau familiei adoptatoare se structureaza pe intalniri si discutii cu persoana sau cuplul adoptator si minim 4 intalniri individuale. La finalul evaluarii se inmaneaza o copie a atestatului. Dupa noile reglementari procedura de potrivire la nivel teoretic este data de Oficiul Roman pentru adoptii printr-un sistem electronic. Potrivirea teoretica este urmata de potrivirea practica care inseamna intalnirea dintre copil si cei care vor sa il adopte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-