Published On: mie, Ian 30th, 2013

Cultivatorii de tutun propun o crestere a pretului cu un sfert

Share This
Tags

* In cazul in care pretul de achizitie nu va creste cu 25% fata de anul 2012, suprafata cultivata cu tutun din România va scadea la jumatate *

Potrivit presedintelui Organizatiei Profesionale pe Filiera Tutun din România (OPFTR), Petru Bota, în prezent producatorii de tutun din România poarta negocieri cu procesatorii, care, deocamdata, si-au manifestat disponibilitatea de a creste pretul de achizitie cu 10%.

„Prima societate cu care am discutat a propus o crestere cu 10% a pretului de achizitie. Am discutat cu producatorii iar acest pret nu satisface solicitarile, cred ca o crestere cu 25% ar fi suficienta. Producatorii si-au exprimat disponibilitatea de a creste suprafetele cultivate cu tutun, dar cu acest pret nu vom putea continua. Am stabilit un plan de activitate pentru 2013 în care prevedem o crestere a suprafetei, dar numai daca vom obtine o crestere a pretului de achizitie cu 25%. Daca nu, suprafata se va reduce cu 50%”, a spus Petru Bota.

Acesta sustine ca negocierile se vor încheia în luna februarie, dupa ce procesatorii vor prelua productia din 2012. „Cu acest pret nu vom putea continua, întrucât în acest an au aparut noi cheltuieli, cum ar fi CAS de 5,5% si taxa forfetara. Pentru noi nu e rentabil. Facem demersuri si la Ministerul Agriculturii pentru cresterea platii complementare, care anul trecut a fost de 1.235 de euro la hectar, în scadere fata de 2011”, a precizat Bota.

Presedintele OPFTR a aratat ca în anul 2012 numai în judetul Mures au fost 72 de contracte pentru cultivarea tutunului pe o suprafata de 114 hectare, suprafata aflata în scadere fata de anul 2011. Motivul scaderii suprafetei cultivate cu tutun a fost cauzat de faptul ca procesatorii nu au mai platit tutunul produs în România în euro, ci în forinti (HUF), fapt ce a dus la un pret pe kilogram cuprins între 0,90 si 1,00 euro, comparativ cu 1,20-1,80 euro/kg cu cât s-a platit productia din 2011. Un alt motiv a fost si reducerea nivelului subventiei, dar si seceta prelungita din vara anului trecut.

Comentarii

comentariu

About the Author

-