Published On: mar, Ian 22nd, 2013

Cresele trec in subordinea gradinitelor

Share This
Tags

* Cresele vor fi trecute in subordinea gradinitelor si vor avea personalitate juridica in anul 2013-2014 potrivit unei Hotarari de Guvern  *

De la 1 septembrie 2013 cresele vor deveni structuri ale gradinitelor potrivit celei mai recente hotarari ale Guvernului. Prin aceasta hotarare, cresele vor trece in subordinea Ministerului Educatiei iar de educatia micutilor se vor ocupa cadre didactice. Intentia de a trece cresele in subrdinea Ministerului este una mai veche prevazute de altfel si in Legea Educatiei din 2011 care a introdus termenul de “anteprescolar”. HG 1252 din 12 decembrie 2012 publicata in Monitorul Oficial din 7 ianuarie 2012 precieaza ca aceste crese pot functiona de sine statatoare sau devin structuri de educatia anteprescolara ale gradinitelor cu personalitate juridica.

In Braila exista 3 crese. Cresa nr.1 de pe strada I.C.Bratianu are o capacitate de 40 de locuri, Cresa nr. 2 de pe strada Ghioceilor are o capacitate de 80 de locuri iar cresa nr. 3 din strada Oborului are o capacitate de 40 de locuri.

Aflate în subordinea Ministerului Sanatatii pana în 2001, cresele apartin în prezent de serviciile sociale ale autoritatilor locale, cele care le si finanteaza. Autoritatile vor finanta in continuare cresele care urmeaza de fapt sa aiba dubla subordonare. “Unitatile (n.r. cresele) fac parte atat din sistemul national de servicii sociale reglementat de Legea asistentei sociale nr. 292/2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire si supraveghere, cat si din sistemul de învatamant preuniversitar reglementat de Legea educatiei nr. 1/2011, prin furnizare de servicii de educatie timpurie anteprescolar”, se arata la articolul 2 din H.G. 1252/2012.

Finantarea creselor odata cu trecerea lor si în subordinea Ministerului Educatiei, va fi asigurata tot de administratia locala, potrivit Legii Educatiei.  Articolul 27, al. 3, din L 1/2011 care prevede ca “asigurarea personalului didactic necesar desfasurarii educatiei anteprescolare se face de catre autoritatile publice locale, împreuna cu inspectoratele scolare, cu respectarea standardelor de calitate si a legislatiei în vigoare”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-