Published On: joi, Ian 10th, 2013

Codul rutier modificat intra in vigoare pe 19 ianuarie

Share This
Tags

* Modificarile codului rutier care prevad reguli noi pentru schimbarea permiselor de conducere si clasificarea autovehiculelor intra în vigoare din 19 ianuarie *

Noile prevederi ale Codului Rutier vor fi suportate de toti soferii. Mopedul este considerat autovehicul si este impusa regula obtinerii permisului de conducere pentru aceasta categorie de autovehicule. Valabilitatea permiselor de conducere este redusa pentru profesionisti la 5 ani, iar vârstele minime pentru obtinerea permisului de conducere în functie de categorie sunt de 16, 18, 20, 21 si 24 ani. De asemenea, sunt desfiintate subcategoriile de vehicule si se echivaleaza cu categoriile, iar permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM. Conducatorii de vehicule implicati într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculelor sau alte pagube materiale sunt obligeti sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, pentru întocmirea documentelor de constatare. Persoanele  cu domiciliul sau resedinta în România sau care dovedesc ca se afla la studii în România pentru o perioada de cel putin 6 luni pot solicita obtinerea permisului de conducere autoritatilor competente sa le examineze. În cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori a schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului înlocuit sau alt permis de conducere. Eliberarea unui nou permis de conducere în cazul pierderii, furtului, deteriorarii, schimbarii numelui titularului precum si în cazul expirarii perioadei de valabilitate se realizeaza fara sustinerea unui nou examen.

În cazul permiselor suspendate conducatorii auto vizati de aceasta masura trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care îl are în evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, atunci când permisul de conducere i-a fost retinut pentru consum de bauturi alcoolice, sau pentru nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie  a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. La fel se intampla si in cazul in care fapta a fost urmarita ca infractiune prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus înlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul Penal sau cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a  exercitarii dreptului de a conduce.

De asemenea, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-