Published On: mie, Ian 30th, 2013

Clasa pregatitoare ramane in invatamantul obligatoriu si poate fi in scoala sau in gradinita

Share This
Tags

* Clasa pregatitoare ramane in invatamantul obligatoriu de la sase ani si poate fi organizata in scoala sau in gradinita, decizia privind locul unde vor invata copiii fiind luata in functie de spatii, dupa consultarea parintilor * Pana la 31 martie va fi aprobata metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare *

“Dupa o discutie cu federatiile sindicale si cele ale asociatiilor de parinti din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014, am semnat un acord care prevede mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului obligatoriu incepand cu varsta de sase ani. De asemenea, organizarea clasei pregatitoare va fi mai flexibila din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii. Altfel spus, directorul scolii prezinta parintelui oferta pentru clasa pregatitoare in functie de spatiile disponibile, respectiv in scoala sau in gradinita”, a spus ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a precizat ca indiferent de locul unde este organizata clasa pregatitoare, fie la scoala, fie la gradinita, activitatea se va desfasura dupa acelasi curriculum, cu personal calificat pentru invatamantul primar.

Pricopie a spus ca in cazul in care un copil are varsta de sase ani, dar parintele nu doreste inscrierea in clasa pregatitoare, acesta trebuie sa faca dovada ca respectivul copil nu corespunde pentru aceasta forma de invatamant.

El a tinut sa precizeze ca pentru organizarea clasei pregatitoare vor continua investitiile, respectiv ca va fi achizitionat mobilier scolar in valoare de 16 milioane de lei si materiale didactice de opt milioane de lei, pana cel tarziu la 1 septembrie.

Ministrul Educatiei a mai spus ca acolo unde nu sunt spatii pentru organizarea clasei pregatitoare, inspectoratele scolare vor implica autoritatile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, pana la 31 martie va fi aprobata metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare, aceasta urmand sa fie mai flexibila, astfel incat parintii sa aiba mai multe optiuni.

Astfel, parintii vor putea opta pentru gradinita sau scoala de cirscumscriptie, ministrul Educatiei precizand ca aceasta este o optiune garantata. De asemenea, daca parintii vor opta pentru o alta unitate de invatamant decat cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvata in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare.

Inscrierile in clasa pregatitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educatiei cu federatiile sindicale si cu asociatiile de parinti din invatamantul preuniversitar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-