Published On: vin, Ian 25th, 2013

Ce se întâmpla cu zilele de concediu ramase de anul trecut

Share This
Tags

* Angajatii nu pot primi bani pentru zilele de concediu de odihna neefectuate decât în cazul încetarii contractului de munca * În schimb, zilele de concediu ramase de anul trecut pot fi luate în urmatorii trei ani *

Consultantii Accace, companie de servicii de outsourcing, sustin ca în mod normal, concediul de odihna trebuie efectuat în totalitate în cursul anului de drept, dar legea permite si exceptii. Astfel, în cazul în care zilele restante nu sunt acordate în anul urmator, angajatul nu îsi pierde dreptul la ele.

“Ianuarie este luna în care angajatii îsi numara zilele de concediu si se gândesc deja la vacanta din vara. Multi îsi amintesc acum ca au ramas cu zile de concediu neefectuate, de anul trecut. Unii spun ca pur si simplu nu au reusit sa se rupa de treburile zilnice de la birou sau ca nu au planificat din timp si s-au trezit ca a trecut anul si n-au plecat în concediu “, sustin reprezentantii Accace. Ei spun ca situatia aceasta nu ar trebui sa existe, pentru ca planificarea anuala a concediilor de odihna este obligatorie atât pentru companiile care au un contract colectiv de munca, dar si pentru cele cu un numar mic de angajati, care nu au agreat un astfel de contract, dar multe companii nu cunosc acest detaliu. Programarile se pregatesc însa la sfârsitul anului pentru anul urmator si reprezinta documente obligatorii solicitate de inspectorii de munca.

“Daca facem o analiza a cazurilor întâlnite în practica, ramâne întrebarea: ce se întâmpla cu zilele de concediu de odihna neefectuate? Unul dintre raspunsuri îl gasim tot în Codul Muncii, care obliga angajatorii sa acorde acest drept pâna la sfârsitul anului urmator”, explica Angelica Ene, payroll accountant în cadrul Accace.

Totusi, acest lucru nu înseamna ca daca în anul urmator concediul neefectuat nu a fost efectuat din diverse motive justificate, acest drept este pierdut de catre angajat.

Motivul este posibilitatea angajatului de a-si cere dreptul în instanta, caz în care se va face trimitere la articolele din Codul Muncii privind solutionarea conflictelor de munca si invocarea termenului de prescriptie de trei ani de la data nasterii dreptului angajatului”, adauga consultantul.

20 de zile de concediu pe an

Legea prevede minimum de 20 de zile de concediu de odihna într-un an. Salariatii care lucreaza în conditii grele, periculoase sau vatamatoare, precum si persoanele cu handicap si tinerii pâna la 18 ani beneficiaza de cel putin trei zile lucratoare în plus.

Numarul zilelor de concediu de odihna dintr-un an reprezinta clauza obligatorie în contractul individual de munca. Acesta poate varia de la o companie la alta, în functie de politicile interne, însa niciodata mai putin de cele 20 de zile prevazute de lege.

Potrivit articolului 148 din Codul Muncii, un angajat are dreptul la minimum zece zile lucratoare de concediu neîntrerupt indiferent de tipul de programare, individuala sau colectiva, doar programarile individuale fiind limitate în privinta perioadei maxime, aceasta fiind de trei luni.

Legea prevede însa ca angajatul poate fi rechemat din concediu într-o situatie de urgenta sau forta majora, caz în care “angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihna”. De asemenea, concediul de odihna poate fi întreupt si la cererea salariatului, “pentru motive obiective”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-